4 tipy, jak si udržet nejlepší lidi v projektovém týmu

Ilustrační snímek

Máte ve svém projektovém týmu skvělé lidi a neradi byste o ně přišli. Uvědomujete si, že ti nejlepší mají spoustu možností a mohou od vás odejít kvůli jiné příležitosti, která pro ně bude blíže, bude lépe zaplacena nebo nabídne větší flexibilitu. Můžete tomu zabránit? Odpověď na tuto otázku zní ano, pokud bude udržení talentů vaší prioritou. Není to žádná raketová věda, píše server Project Times. Doporučuje držet se následujících pravidel.

1. Soustřeďte se na ty nejlepší

Většinu své energie směřujte na své nejlepší lidi, nikoli na ty s nedostatečnou výkonností. Zní to sice snadno, ale v praxi je to velmi obtížné. Každopádně se to vyplatí. Nestačí přitom jen mluvit, ale hlavně konat. Pravidelně se scházejte k rozhovorům o tom, jak se vašim nejlepším lidem daří. Dávejte najevo svou podporu a ujistěte se, že vaši nejlepší lidé vědí, že jsou pro vás prioritou.

2. Řešte slabé výkony

Soustředit se na ty nejlepší neznamená přehlížet ty slabší. To, že začnete řešit nedostatečnou výkonnost slabších členů týmu, je jedna z nejlepších věcí, kterou můžete udělat pro své největší talenty. Ti dobří velmi dobře vědí, kdo dobrý není a brzy propadají frustraci, když to jejich nadřízený přehlíží. Musíte vyžadovat odpovědnost za plnění úkolů v dostatečné kvalitě.

3. Vysvětlujte cíle

Nejlepší talenty nechtějí nutně nejvíc peněz. Zajímá je především možnost přinést něco nového, podílet se na něčem smysluplném. Připomínejte jim proto firemní strategii a cíle. Ukazujte, jak do toho zapadá projekt, na němž pracujete. Dávejte najevo své nadšení pro věc a důvěru v tým.

4. Dostatečně komunikujte

Důležitost komunikace v týmu je stále omílané klišé. Přesto je řada manažerů podceňuje a komunikaci opomíjí. Každý projektový tým by měl mít svou komunikační strategii, která předem stanoví pravidla kdy a jak sdílet informace a diskutovat.

-kk-

Zdroj: Project Times - americký server a komunita z oblasti projektového řízení
Zobrazit přehled článků ze zdroje Project Times