Studie: Zaměstnanec by měl stát až 4 hodiny denně

Ilustrační snímek

Dlouhé sezení není pro nás jen špatné, ale smrtící. Mírou své nebezpečnosti pro lidský organismus je proto stále častěji přirovnáváno ke kouření. Další odborná studie v řadě, která to potvrzuje, byla právě zveřejněna v časopise British Journal of Sports Medicine.

Studii s názvem The sedentary office zpracovali přední světoví odborníci pod záštitou agentury britského ministerstva zdravotnictví Public Health England a iniciativy Active Working CIC, jejímž cílem je motivovat britské zaměstnance, aby při výkonu své práce častěji stáli.

Výsledky studie ukazují, že zaměstnanci by měli při práci stát minimálně dvě hodiny denně. Dlouhé sezení je také vhodné proložit prací u speciálně upravených stolů, u nichž se stojí, nebo pravidelnými procházkami po kanceláři. V průběhu celého pracovního dne je pak žádoucí stát až čtyři hodiny denně, nikoli však v kuse. Dlouhé stání může totiž být také nebezpečné.

Stát u stolu není žádná novinka

Práce vsedě a vestoje by se měla pravidelně střídat. Především typickým kancelářským pracovníkům mohou pomoci nastavitelné pracovní stoly a stanice, které se dnes již běžně prodávají v úpravě pro stání. Pokud si myslíte, že tyto stoly jsou vynálezem posledních let, vězte, že nikoli. Při práci takový stůl používal už Leonardo da Vinci, Benjamin Franklin nebo Winston Churchill, upozornil deník The Telegraph.

Když zaměstnanec stojí, neznamená to, že by měl stát nehnutě. Měl by střídat více pozic a čas od času se projít. To je ve zkratce nejjednodušší způsob, jak předejít nejen bolestem svalů a kloubů, ale také závažnějším nemocem, které vedou k předčasným úmrtím vlivem dlouhého sezení.

Máte osobní zkušenost s výkonem kancelářské práce ve stoje?

-kk-

Zdroj: Telegraph.co.uk - portál britského deníku The Daily Telegraph a nedělníku The Sunday Telegraph
Zobrazit přehled článků ze zdroje Telegraph.co.uk