Studie: Vývoj startupového prostředí v České republice

V České republice doposud chyběla hloubková analýza startupového prostředí. S tou nyní přichází studie Startup Report 2017. Jedná se o první pokus systematicky se věnovat tomuto tématu, které je v České republice velmi aktuální.

Startup Report 2017

Hlavním iniciátorem projektu je Keiretsu Forum, největší mezinárodní síť angel investorů na světě, a výzkumná agentura Perfect Crowd. Spolu s dalšími partnery, jako je česká státní příspěvková agentura CzechInvest, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Komerční banka, společnost Innogy, poradenská společnost Grant Thornton a advokátní kancelář DLA Piper Prague LLP, se organizátoři průzkumu pustili do více než tříměsíčního sběru a analyzování dat.

Cílem projektu je zahájit dlouhodobý výzkum, jehož účelem bude kontinuálně mapovat vývoj startupového prostředí v České republice. Pilotního výzkumu agentury Perfect Crowd se zúčastnili nejen zakladatelé jednotlivých startupů, ale také investoři, podnikatelé a veřejnost.

Zajímavý je například rozdíl v pohledu startupistů a podnikatelů na podnikatelské prostředí v České republice.

Startupisté jsou celkově optimističtější. Podnikatelské prostředí v České republice nevidí tak černě. Snaží se spíše hledat světlé stránky a vnímají ho jako inovativní a inspirativní. Podnikatelé naopak mnohem více jako korupční a chudé na finanční zdroje,“ říká vedoucí výzkumu v projektu Martin Boček z agentury Perfect Crowd.

Česká ekonomika přitom disponuje dostatečným množstvím financí, které jsou ale v převažující míře investované do „konzervativních“ investičních příležitostí.

Investice do startupů je považována stále za spíše rizikovou, ale očekáváme, že se tento přístup bude v průběhu času pozvolna měnit,“ dodává Miroslav Dubovský, Country Managing Partner pražské pobočky DLA Piper.

To dokládá fakt, že od roku 2014 vzniklo v České republice 75 % ze všech dosud evidovaných startupů. Jen 7 % startupů má více než pětiletou historii. Jako poměrně nový fenomén vnímá startupy i veřejnost. Více než čtvrtina dotázaných například vůbec neznala termín „startup“.

Český startupový trh je velmi opatrný, a to jak na straně investorů, tak startupistů. Neúspěch je spíše ostuda než zkušenost. Kupříkladu v USA je přítomnost zkušenosti s neúspěšným podnikáním ve startupu považována na rozdíl od ČR za pozitivní sdělení pro případného zaměstnavatele nebo obchodního partnera,“ říká Petr Lemoch z Keiretsu Forum, investorské sítě, která nápad na projekt iniciovala.

Mezi nejznámější startupy podle výsledků dotazníkového šetření u veřejnosti patří Letgo, Zonky, Uber, Rohlík.cz, Airbnb či Kiwi.com.

Stáhněte si studii Startup Report 2017