Investice s pozitivním dopadem (2/2): Borůvky v Číně

V roce 2014 schválil management banky Credit Suisse myšlenku vytvoření investičního fondu v Asii, který by byl zaměřen na pozitivní společenský dopad. Peníze měly být přidělovány spíše malým společnostem. To mohlo v budoucnu vést k větším příležitostem – a právě velkých investic chtěla banka docílit.

Ilustrační snímek

Investujeme s dopadem a s...  borůvkami

Jedna z investic provedená tímto asijským fondem popsaným v předchozím článku bylo poskytnutí peněz čínské společnosti prodávající nejrůznější výrobky z borůvek. Její činnosti zahrnovaly celý hodnotový řetězec – od kultivace rostlinek po budování značky a marketing. A co ten příznivý dopad na společnost?

Borůvka má ve srovnání s jinými plodinami (např. rýží) relativně vysokou hodnotu. Firma díky ní pomohla dostat mnoho zemědělců nad úroveň chudoby. Učila je, jak borůvky pěstovat a poté dodat na trh. S oběma kroky uměla pomoci. Finanční výhled byl také dobrý, protože poptávka po borůvkách v Číně roste, vysvětluje článek na webu obchodní školy INSEAD.

Šance pro chudé zemědělce

Firma nabízela specifický druh borůvek, který přežil i v tvrdých podmínkách, které v mnoha oblastech rurální Číny vládnou. Lidé zde jsou často chudí, protože plodiny, jako je rýže, jim nestačí k živobytí. To je důvod, proč se pracovníci přesouvají do továren ve městech a zbytek rodiny nechávají daleko za sebou.

Tím, že pomáhá místním zemědělcům pěstovat hodnotnou plodinu, přináší firma pozitivní dopad na společnost: příjmy místního zemědělce mohou díky přechodu na pěstování borůvek vzrůst přibližně osmkrát. Tento model, který je určen zemědělcům ve vzdálených, nehostinných oblastech, je navíc dobře rozšiřitelný.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge

Články v sérii

Aktuální

Investice s pozitivním dopadem (1/2): Investiční spektrum

Aktuální

Investice s pozitivním dopadem (2/2): Borůvky v Číně