Nově zveřejněná přednáška Steva Jobse z roku 1992

V roce 1985 byl Steve Jobs nucen opustit společnost Apple a začal budovat novou společnost NeXT Computer. Zpět se vrátil v roce 1996, kdy Apple koupil společnost NeXT. Později se nechal slyšet, že tento vyhazov bylo to nejlepší, co se mu mohlo stát.

Ilustrační snímek

Massachusettský technologický institut (MIT) právě zveřejnil záznam málo známé přednášky Steva Jobse z roku 1992. Jobs zde studentům MIT vypráví o tématech, kterým se v dřívějších vystoupeních příliš nevěnoval – svém vlastním manažerském stylu, náboru zaměstnanců, konkurenci či odchodu z Applu.

Pokud jde o nábor zaměstnanců, Jobs uvádí, že ty nejlepší lidi musel dlouho přesvědčovat, aby se k němu přidali. Trvalo to často i více než rok, ale vždy to stálo za to. Jako manažer se naučil odolat přirozenému instinktu zasáhnout, jakmile vidí nějakou chybu. Osvojil si filozofii založenou na pomoci ostatním k úspěchu, nikoli napravování jich chyb.

Na přednášce mluví Steve Jobs také o řešení konfliktů, v němž preferuje diplomatický přístup, kdy se všichni účastníci sejdou a mluví spolu tak dlouho, než dojdou k určité dohodě.

Přednáška trvá 72 minut a je veřejně dostupná na YouTube.

Zdroj: MIT Sloan School of Management - přední světová MBA škola, součást Massachusettského technologického institutu (MIT)
Zobrazit přehled článků ze zdroje MIT Sloan School of Management