Virtuální tým je tým jako každý jiný

Ilustrační snímek

Budování týmů složených ze zaměstnanců pracujících na dálku má pro firmy celou řadu výhod. Ať už se však pro to rozhodnete z jakéhokoli důvodu, je na vás, abyste zajistili členům virtuálních týmů stejný pocit sounáležitosti, jako mají jejich kolegové v tradičních kancelářích. Pět praktických tipů přinesl server openforum.com.

Nezapomínejte na telefon

Když se s někým nevidíme a máme k dispozici e-mail nebo online chat, brzy dáme přednost psaní před telefonováním. Tím ale ochuzujeme vzájemnou komunikaci o verbální složku, osobně se vzdalujeme a častěji se špatně chápeme. Do jisté míry se to dá řešit videokonferencemi, nejefektivnější je však vrátit se zpět ke starému dobrému telefonu.

Mějte povědomí o tom, kde se členové vašeho týmu nacházejí

Chcete-li svým lidem lépe rozumět, zajímejte se, kde a jak žijí. Když se seznámíte s jejich podmínkami, jasněji uvidíte, co po nich můžete požadovat.

Budujte přátelské prostředí

Nejsnadnější je vytvořit sdílenou e-mailovou skupinu, jejímž prostřednictvím budete sdílet nepracovní záležitosti. Manažer by měl jít příkladem, zapojovat se do diskusí a také svůj tým neformálně povzbuzovat.

Rozšiřujte firemní kulturu

Hledejte způsoby, jak obohatit firemní kulturu o místní kulturu lidí pracujících na dálku. Sdílejte různé prvky jejich místních kultur v rámci týmové komunikace.

Nepodceňujte cestování

Cestování za jednotlivými členy vašeho virtuálního týmu může být náročné časově i finančně, rozhodně se však vyplatí. Při osobním setkání se dozvíte, v jakém prostředí žijí a pracují a zda vaše spolupráce může fungovat i nadále.

-kk-

Zdroj: OPEN Forum - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
Zobrazit přehled článků ze zdroje OPEN Forum