Tenhle styl řízení se jen tak nezmění...

Někteří lidé se nejprve rozhodnou a poté hledají podpůrná fakta. Autor článku popisuje, jak se jeho kolega stal terčem hněvu jejich nadřízeného na jednou zbytečném jednání. Dotyčný kolega byl velmi vyplašený a nechápal, proč ředitele jeho prezentace tolik podráždila a proč byl tak antagonistický. Tento kolega nedávno přestoupil do oddělení lidských zdrojů. Chtěl vědět, zda obsah jeho sdělení nebo jeho styl byl nějakým způsobem chybný. K tomu se ale dalo vytknout jen to, že by se měl rychleji dostávat k jádru sdělení a vyhýbat se žargonu. Problém byl jinde.

Ředitel společnosti nechce podporovat své manažery výcvikem, řídí věci jako poddané a nezamýšlí jakékoli svěření moci nebo její části do rukou svých zaměstnanců. Pokud tedy náš kolega nedokáže změnit jeho styl řízení, může si napříště ušetřit vyděšení jedině tak, že si bude pamatovat, že většina obecenstva se dá rozdělit na *dva typy lidí*. První typ je analytický, nejprve vyslechne fakta a poté se rozhodne. Většina dobrých vědců a systémových designérů bývá analytický typ.

Druhým typem jsou lidé, kteří si nejprve utvoří názor na věc a psychicky filtrují fakta tak, aby podpořila jejich předjaté rozhodnutí. Myslí si přitom, že jsou objektivní, a proto nikdy nepomůže obvinit je ze zaujatosti. Jejich rozhodnutí jsou založená na emocích nebo vlastních zájmech a pevně věří, že jsou fér a jednají racionálně. Jediný způsob, jak vyhrát nad dotyčným ředitelem, je jít za ním, pochopit jeho námitky a odstranit je, a navíc se vyhnout kompromisům.
-ba-
Zdroj: InformationWeek - portál předního amerického magazínu InformationWeek věnovaný moderním technologiím a byznysu
Zobrazit přehled článků ze zdroje InformationWeek