Nastupujete na novou manažerskou pozici? Pět tipů, jak se zbavit nervozity

Pochyby a nervozita jsou zcela normální reakce, když nastupujete na jakoukoliv novou pracovní pozici. O to pochopitelnější jsou pak ve chvíli, kdy nastupujete na manažerskou pozici, tedy na místo s velkou zodpovědností. Chystáte se přejít k novému zaměstnavateli jako týmový lídr, nebo se dokonce poprvé stanete manažerem, a pociťujete určitou nervozitu? Máme pro vás pět tipů, jak se jí zbavit.

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl Forbes.

Zjistěte, z čeho přesně jste nervózní

Vaše nervozita z něčeho pramení. Třeba si nejste jisti, jestli si se svými podřízenými sednete, nebo nevíte, jestli máte dostatečné technické znalosti v daném oboru. Definujte si pro sebe, z čeho přesně jste nervózní, a teprve potom můžete s danou věcí něco dělat.

Tuto konkrétní věc co možná nejvíce eliminujte

Když si uvědomíte, co přesně způsobujte vaši nervozitu, zkuste daný problém co možná nejvíce redukovat a zajistit si tak klidnou mysl. Pokud máte třeba strach z neznáma, zkuste si o firmě a vašich podřízených předem zjistit co možná nejvíce informací.

Přijměte fakt, že být nervózní je normální

Na klidu vám může přidat i to, že si uvědomíte, že být nervózní je do určité míry zcela normální. A to i u manažerů. Chystá vás velká změna a bylo by zvláštní, kdybyste nepociťovali nejistotu.

Připomeňte si vlastní předchozí úspěchy

Dodejte si sebevědomí tím, že si sepíšete svoje největší kariérní i osobní úspěchy z minulosti. Uvědomte si, že vás na dané místo vybrali kvůli vašim dovednostem a zkušenostem. A objektivně tedy platí, že na danou pozici skutečně máte.

Vyhledejte podporu známých, přátel, rodiny nebo profesionála

Chvíle, kdy jste před nástupem na novou pozici nervózní, je nejlépe strávit s blízkými. Ti vás rozptýlí, podpoří vás a případně odvedou myšlenky i jinam. V úvahu samozřejmě připadá i odborná pomoc. Nebojte se proto vyhledat i pomoc psychologa nebo třeba kouče.



-mm-

 

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com