Pět přesvědčovacích technik, které vždycky fungují

Jako manažer byste měli umět ostatní přesvědčovat. Měli byste umět přesvědčit své podřízené o tom, že vámi zvolený postup je realistický. Měli byste je umět i motivovat a inspirovat a působit dostatečně sebevědomě. V každodenním životě manažera je ale i celá řada jiných situací, ve kterých se mu hodí mít v rukávu nejrůznější přesvědčovací techniky. V dnešním článku vám ukážeme těch pět nejefektivnějších.

Ilustrační snímek

Tento text vychází z článku na Addicted2Success.com.

Přesvědčte dotyčného, že je návrh vhodný především pro něj

Nesnažte se tolik zaměřovat na racionální vysvětlování návrhu. Ani na nějaká obecná pravidla. Zaměřte se hlavně na to, abyste dotyčnému člověku vysvětlili, v čem je návrh vhodný především pro něj osobně.

Snažte se co nejvíce vcítit do daného člověka

Zdá se vám, že dotyčný nechápe, co se mu snažíte vysvětlit? Nerozumíte, jak je možné, že danou věc nevidí stejně jako vy? Pak jste možná udělali tu chybu, že jste se do něj nevcítili. Snažte se na danou věc podívat co možná nejvíce z pohledu daného člověka. A třeba lépe pochopíte jeho perspektivu a budete jej moct lépe přesvědčit.

Zjednodušte svoji argumentaci

Možná se snažíte něco vysvětlit tak důkladně, že druhého člověka zahrnujete příliš velkým množstvím informací. Vaše argumentace by měla být především jednoduchá a přímočará. Zaměřte se na jeden nebo dva silné, neprůstřelné argumenty, a ty se snažte druhému člověku co možná nejlépe prodat.

Hrajte na emoce

Lidé se z velké části rozhodují nikoliv racionálně, ale na základě emocí. Využijte této skutečnosti a zaměřte se na emoční vnímání dotyčného člověka. Využijte emoce, jako jsou nadšení nebo strach, k přesvědčení dotyčného.

Předem si rozmyslete reakce na argumenty dotyčného

Předem si rozmyslete, jaké argumenty by asi proti vašemu návrhu mohl dotyčný nejpravděpodobněji použít. A připravte si protiargumenty, abyste byli schopni pohotově reagovat.

 

-mm-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success