Proč není na škodu, když mají vaši podřízení občas čas se „poflakovat“

Ideální pracovník pracuje efektivně a neustále. A nebo ne? V dnešním článku si ukážeme, že pokud své podřízené nezavalujete prací a oni tak mají dokonce občas prostor se „poflakovat“ a nic nedělat, nemusí to být na škodu. A že z dlouhodobého hlediska se vám to může vyplatit.

Ilustrační snímek

Tento text vychází ze článku na webu INSEAD Knowledge.

Socializace a budování vztahů

Když nemají podřízení chvíli nic na práci, začnou se bavit mezi sebou. Občasná nuda tedy podporuje socializaci a zdravé budování vztahů mezi pracovníky. A to není málo.

Možnost vzdělávat se

Jako týmový manažeři byste měli usilovat o to, aby se vaši podřízení vzdělávali a rozvíjeli. Kdy to ale mají dělat, pokud na ně neustále kupíte nové a nové povinnosti? Dejte podřízeným trochu více času a prostoru a budou mít čas se rozvíjet.

Strategické plánování

V běžném denním shonu často nemáme čas se zastavit a hlouběji se zamyslet nad strategií a dalšími dlouhodobými plány. Proto je dobré občas dát pracovní povinnosti stranou a vyčlenit si čas na strategické plánování.

Hledání nových cest a zkoušení nových nápadů

Nové nápady nepadají jen tak z nebe. Někdo je musí vymyslet. A na to je potřeba čas a klid. Pokud jsou pracovníci v neustálém shonu, jen těžko od nich můžete očekávat invenci a nové nápady.

Relaxace

Posledním důvodem, proč je občasná nuda v práci přínosná, je možnost pracovníků relaxovat. Vypnout hlavu a myslet na něco úplně jiného. Duševní hygienu a čas na odpočinek není radno podceňovat.



-mm-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge