Sebeláska v práci: Proč i vy byste měli být vstřícní vůči sami sobě

Co to je sebeláska? Jedná se o projevy přívětivosti, vstřícnosti a pochopení vůči sobě samému. Dnešní doba nahrává tomu, abychom se neustále porovnávali s ostatními (v osobním životě i v práci), abychom se sebou byli neustále nespokojení a abychom se pořád snažili zlepšovat. Co když je to ale špatně? Proč bychom na sebe samotné měli nahlížet s větší vstřícností a přívětivostí, jak sebelásku praktikovat a jak vám může pomoci v kariéře?

Ilustrační snímek

Proč praktikovat sebelásku?

Jak uvádí Forbes, sebeláska je něco, bez čeho nemůžete nikdy naplnit svůj maximální potenciál a bez čeho se vám zřejmě ani nepodaří úspěšně vyšplhat po kariérním žebříčku – třeba na manažerskou pozici, pokud o to stojíte. Jakto? Důvod je jednoduchý – lidí, kteří o vás pochybují a shazují vás, je ve vašem okolí pravděpodobně už tak dost a dost. I když je dobré být vůči sobě realistický a zdravě a konstruktivně kritický, ještě důležitější je být vůči sobě shovívavý, povzbuzovat se a věřit si. Nikdo jiný vás totiž často po ramenou nepoplácá, než vy sami. Pokud chcete být dlouhodobě sebevědomí a efektivní ve své práci, musíte sebelásku praktikovat.

Jak na to v praxi?

Zde je několik tipů, jak být shovívavější vůči sobě samým a jak praktikovat sebelásku ve spojitosti s vaší prací:

  • Sepište si své úspěchy. Prvním trikem z oblasti sebelásky je sepsání vlastních úspěchů. Napište si, čeho jste dosáhli a na co můžete být právem hrdí. A mějte tento seznam po ruce kdykoliv, kdy by na vás doléhaly pocity melancholie nebo méněcennosti.
  • Říkejte sami sobě do zrcadla povzbudivé repliky. Zní to divně (a ze začátku vám to divné i bude připadat), ale efektivní způsob, jak si dodat sebevědomí a naučit se mít se rád, je říkat sám sobě povzbudivé repliky do zrcadla. Ráno se po čištění zubů postavte třeba v koupelně před zrcadlo a řekněte sami sobě nahlas, že jste chytří, úspěšní, šikovní a že ve vás je potenciál.
  • Vyhraďte si sem tam čas jenom na sebe. Sebelásku praktikujte i tak, že sami sebe budete mít coby prioritu. Často máme tendenci svou vlastní osobu upozaďovat kvůli pracovním, rodinným nebo jiným povinnostem. Občas je ale nutné udělat si čas sám pro sebe a třeba jen tak v klidu relaxovat.
  • Když něco pokazíte, neberte to nijak fatálně. Nijak si nezazlívejte, pokud uděláte nějakou chybu. Je to úplně normální. A lepší, než se paralyzovat zoufáním nad vlastní chybou, je se z chyby poučit, odpustit si a příště to třeba zkusit jinak.
  • Dělejte věci, které vám dodávají pozitivní náladu. Zapomeňte občas na to, co dělá radost jiným, a dělejte věci, které dodají pozitivní náladu vám. Budete pak více motivovaní, budete lépe pracovat a ve výsledku budete schopni i více podpořit lidi kolem sebe.

 

-mm-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com