Reskilling: Co to je a jak vám to pomůže udržet si ve firmě kvalitní zaměstnance

Co to je „reskilling“, jakou má souvislost s horizontálním přesunem zaměstnanců v rámci jedné firmy a jak jej můžete využít k tomu, abyste nepřicházeli o talentované zaměstnance? O tom všem si povíme v dnešním článku.

Ilustrační snímek

Co to vlastně je „reskilling“?

„Reskilling“ je anglický výraz, který bychom do češtiny mohli přeložit jako „přeškolení“ nebo „rekvalifikace“. Jedná se o přesun zaměstnance v rámci jedné firmy na jinou pozici, při kterém dotyčný pracovník zásadním způsobem změní náplň své práce. Je to tedy horizontální přesun, nikoliv vertikální, a často probíhá mezi různými týmy. Z prodejce se tak může stát IT specialista, z asistenta třeba obchodní zástupce a podobně. „Reskilling“ coby termín v sobě obsahuje i samotné přeškolení pracovníka, který se následně ve firmě přesune jinam.

Proč je „reskilling“ užitečný?

Jak uvádí Forbes, výhodou „reskillingu“ je fakt, že nabízí možnost těm zaměstnancům, kteří nejsou spokojení na pozici, kterou aktuálně vykonávají, ale zároveň by rádi zůstali v dané firmě. Některé lidi prostě po čase přestane bavit obor, ve kterém až doposud pracovali, a hledají nové uplatnění.

Pokud jsou tito lidé zároveň šikovní a pro firmu hodnotní, je i pro zaměstnavatele výhodné si takového pracovníka udržet, byť se přesune na jinou pozici. Proč? Protože odpadají náklady na hledání, onboarding a vzdělávání zcela nového zaměstnance. Už zavedený pracovník totiž zná procesy ve firmě, zná její management i mnoho praktických detailů, které mu pomohou se na nové pozici (a třeba i v novém týmu) mnohem rychleji zorientovat.

Tipy, jak sílu „reskillingu“ využít ve firmě

  • Nabídněte tuto možnost. Mnoho firem možnost „reskillingu“ ani nenabízí, případně nijak nepodporuje zaměstnance v tom, aby přeškolením prošli.
  • Komunikujte pracovníkům, že tu tato možnost existuje. Nebojte se plošně možnost „reskillingu“ zaměstnancům komunikovat. Ti, kteří jsou na svých pozicích spokojení, tuto možnost nevyužijí. A ti, kteří nespokojení jsou, budou vědět, že tato možnost ve firmě existuje.
  • Zvažte, zda se na „reskillingu“ aktivně podílet. Zvažte, do jaké míry se budete na „reskillingu“ jako firma podílet, případně jestli budete pracovníkům přeškolení hradit. U těžko obsaditelných pozic, jako jsou třeba IT nebo techničtí pracovníci, se takováto investice může mnohonásobně vyplatit.

 

-mm-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com