Proces onboardingu uživatelů: Jak na to, aby vaše aplikace udělala skvělý první dojem

Onboarding nových uživatelů je klíčovou fází interakce uživatele s aplikací. Je to první skutečný kontaktní bod s novým uživatelem. Takový onboarding je vlastně proces, kterým aktivně provádíte nového uživatele aplikací, a přitom mu pomáháte rozpoznat hodnotu, kterou mu aplikace poskytuje.

Ilustrační snímek

Proces onboardingu uživatelů slouží k přeměně nově získaných uživatelů na vysoce angažované – a také platící – uživatele.

I aplikace s dobrým UX onboarding potřebují

Bez ohledu na to, jak dobře je vaše aplikace navržena, může být pro nové uživatele nesnadné intuitivně rozpoznat, jak se v aplikaci vyznat anebo jak z ní získat maximum. Onboarding je užitečný, protože:

  • Napomáhá seznámení uživatelů s aplikací
  • Novým uživatelům usnadňuje používání nové aplikace
  • Vám poskytuje příležitost strategicky komunikovat s novými uživateli
  • Napomáhá vám také nastavit pozitivní uživatelskou zkušenost a představení toho, jakou hodnotu aplikace uživateli poskytuje

Onboarding posune vaše UX na další úroveň

Dokonce i uživatelsky přívětivé aplikace nemusejí být pro první uživatele přístupné. Všechny velice úspěšné aplikace, jako jsou Gmail, Facebook nebo Tinder, aspoň minimální onboarding nových uživatelů zabudován mají. Prostě to zlepšuje UX, tvrdí web business2community.com.

Nastavte očekávání

Uživatelé si často nainstalují několik konkurenčních aplikací ze stejné kategorie a až pak si vyberou, kterou z nich budou používat – podle toho, jaký budou mít první dojem. Klíčových proto bývá právě několik prvních sekund používání. Když uživatel díky onboardingu okamžitě uvidí, v čem spočívá hodnota vaší aplikace, vyhráli jste.

Potenciální uživatelé by neměli být nuceni hádat, co a jak jim vlastně aplikace nabízí. Měli by se to dozvědět okamžitě a na první dobrou.

Aplikace s onboardingem bude vypadat profesionálněji

Pokud máte dobře navržený proces onboardingu uživatelů a máte pečlivě zpracována stručná a dobře napsaná vysvětlení, vaše aplikace bude vypadat mnohem profesionálněji. Onboarding navíc můžete použít k přehlednému vysvětlení pokročilých funkcí, které vaše aplikace nabízí. Jednoduše rozdělte proces uživatelského onboardingu do několika fází, které budou přístupné tehdy, když to bude potřeba.

-jk-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com