6 tipů pro váš rozvoj, když chybí čas a peníze

Chceme-li to v životě někam dotáhnout, musíme se stále rozvíjet a učit. Často se však vymlouváme, že při práci nemáme čas dále se vzdělávat nebo že by další vzdělávání stálo příliš peněz. Pracovat je přeci náročné samo o sobě, volný čas musíme věnovat rodině a učení jsme si stejně užili dostatečně ve škole. Získávat nové znalosti a dovednosti nicméně můžete i tehdy, když nemáte čas ani peníze. Jak?

Ilustrační snímek

Server themuse.com upozornil na následující příležitosti k osobnímu či profesnímu rozvoji, které se nám nabízejí v každodenním životě. Není za ně třeba platit a nejsou ani časově náročné, přesto vás mohou posunout dál v kariéře.

1. Popovídejte si s nadřízenými

Zkuste oslovit někoho z vedení firmy s tím, že byste se rádi dozvěděli více o jeho práci a dalším směřování firmy. Možná se budete divit, jak rádi lidé mluví o své práci. Dozvíte se užitečné věci a navíc si vás nadřízení zapamatují.

2. Najděte si úkol mimo svůj popis práce

Zkuste se zapojit do práce na projektech či v týmech, s nimiž běžně nespolupracujete. Vystoupíte tak ze zažité rutiny, naučíte se něco nového a můžete přinést nápady, které by ostatní nenapadly.

3. Zapojte se do místních aktivit

Vstupte do profesích organizací a účastněte se setkání se studenty či dalšími lidmi z oboru. Sledujte osobnosti vašeho oboru na sociálních sítích. Kam se připojit na českém LinkedInu čtěte zde.

4. Vyzkoušejte online kurzy

Nemusíte se zapojovat hned do náročných vzdělávacích programů, které trvají i několik let a hlavně nejsou zdarma. Na internetu je celá řada zajímavých kurzů k dispozici zdarma. Zajímavé tipy najdete například v tomto článku.

5. Sledujte odborné weby a blogy

Pokud nemáte čas je pravidelně číst, přihlaste se k odběru jejich newsletterů nebo se staňte jejich fanoušky na sociálních sítích. Upozornění na novinky vám pak budou chodit e-mailem.

6. Najděte si malý nebo krátkodobý mimopracovní projekt

Vytvářejte něco, v čem vidíte smysl. Můžete například pomoci některé místní organizaci nebo někomu ze svých přátel nebo se sejít s někým, kdo vás zajímá a inspiruje. Rozvíjejte při tom dovednosti, které běžně nepoužíváte.

-kk-

Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse