Jak se vypořádat s útoky konkurentů

Ilustrační snímek

Jak se bránit neférovým obviněním ze strany konkurentů? Pomluvy, nepravdivá obvinění a ostatní formy šikany mohou být opravdu nepříjemné. Zareagujte rychle, zůstaňte klidní a udělejte jen to, co pomůže ochránit vaši vlastní pověst, to jsou rady webu Open Forum. Tento web vyzpovídal několik podnikatelů, kteří mají s neférovými praktikami konkurence bohaté zkušenosti.

1. Rychlá reakce

Musíte se rychle rozhodnout, jak závažná celá situace je. Mají útoky vašeho konkurenta šanci způsobit vám velkou škodu? Rozhodnutí je třeba učinit rychle, protože to, co dřív zabralo celé roky, dnes může zničit konkurenční firmu během několika hodin. Navíc je třeba pamatovat na to, že zákazníky dnes už tolik nezajímá, jakou historii má za sebou ta která firma – i dlouhodobý zákazník může být ztracen velmi rychle. I kdyby vaše konečné rozhodnutí bylo nepodnikat žádné kroky na obranu, musíte se k tomuto rozhodnutí dopracovat co nejrychleji.

2. Zachovejte klid a neberte útoky osobně

Je sice možné, že útoky vycházejí z nějakých osobních problémů, které s vámi váš konkurent má, ale vy se nikdy nenechte zviklat k reakci na této úrovni. To platí obzvláště tehdy, když se útoky dostanou na veřejnost. Povzneste se nad celou situaci a zůstaňte klidní. Nepotřebujete přilévat olej do ohně – a když se nijak nezapletete do změti obvinění a útoků, vašemu konkurentovi brzy dojde munice.

3. Soustřeďte se na ochranu své pověsti

Když se vás váš bývalý zaměstnavatel snaží pomlouvat a odradit tak vaše klienty od využívání vašich služeb, je někdy nejlepší pohrozit mu žalobou. Někdy nepravdivé pomluvy naopak přimějí vaše klienty k tomu, aby se vás drželi – za předpokladu, že je jejich dosavadní zkušenost s vámi pozitivní.

4. Berte útoky jako motivaci

Většina dotázaných podnikatelů se shoduje na tom, že je útoky konkurentů motivují k tomu, snažit se o to více vydržet a uspět v jejich byznysu. Časy, kdy vás konkurent pomlouvá a neoprávněně žaluje, mohou být nesnesitelně stresující. Nezřídka také bývají finančně náročné. Držte se ale svého směřování a vytrvejte, protože když vytrváte, nakonec zvítězíte.

-jk-

Zdroj: OPEN Forum - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
Zobrazit přehled článků ze zdroje OPEN Forum