Tvrdá práce není nejlepším způsobem, jak se vypořádat s tlakem a stresem

Je běžně rozšířeným mýtem, že prodloužení pracovní doby a více úkolů pomůže zvýšit efektivitu naší práce. Ze studií stresu nicméně víme, že výkon se ne vždy zvyšuje v důsledku většího tlaku. Zvláště v současném pandemickém prostředí vede přílišný tlak spíše k vyhoření.

Ilustrační snímek

Dodatečný tlak vás sice může zpočátku vést ke zlepšení, ale brzy pocítíte, že váš výkon stagnuje, a naopak se zvyšuje tlak a stres spojený s prací. Když krize, volatilita průmyslu, společenské posuny nebo tlaky na pracovišti vyústí ve stres, je na čase přemýšlet o tom, jak zvýšit vaši odolnost a zvládnout se odrazit od překážek i neúspěchů.

Nadměrný tlak vytváří zúžené myšlení, snižuje se naopak schopnost vnímat věci v souvislostech, a tím pádem se často zvyšuje chybovost. Tlak zároveň podněcuje stresovou reakci vašeho těla a uvolňuje nápor škodlivých hormonů, které pak ovlivňují vaši náladu i zdraví.

Prvním krokem, který byste měli podniknout, abyste si zvýšili vaši odolnost, je vytipování situací, ve kterých se cítíte příliš pod tlakem. Napište si poznámky, co tyto tlaky vyvolává. Pokud jste schopni definovat tlaky a spouštěče, můžete pracovat na způsobech, jak si vytvořit osobní rezervu odolnosti.

Jak zvýšit osobní odolnost?

Existuje řada strategií, které můžete použít, zde jsou čtyři základní, od kterých se můžete odrazit:

1. Hledejte jiný úhel pohledu

Je užitečné vědět, co způsobuje vaše pocity stresu. Když cítíte, že jste přetíženi, ohroženi nebo v konfliktu, přemýšlejte o dalších způsobech, jak tuto situaci charakterizovat. Zkoumejte situaci z jiné perspektivy. Ptejte se sami sebe, co jiného by se mohlo stát. Položte si otázku: „Jaké jsou výhody této situace?“ Například, pokud váš seniorní kolega v týmu dá výpověď, můžete se coby manažer zaměřovat na ztrátu talentu, anebo vzít to jako příležitost povýšit a vychovat si jiného šikovného kolegu v kolektivu.

2. Vyspěte se na to

Spánek je životně důležitý, protože umožňuje mozku přecházet od přijímání nových vstupů ke kódování, zpracování a integraci každodenních zážitků způsobem, který je zpřístupňuje pro budoucí použití. Ve zkratce: spánek je biologický zdroj naší odolnosti, který mnoho lídrů stále plně nevyužívá. Přiměřený spánek může vést ke zvýšené pozornosti a tvořivosti i kapacity potřebné zejména na vedoucích pozicích.

3. Najděte náhradu za spánek

Někdy je nemožné věnovat dostatek času spánku. Pokud prostě nemůžete získat to, co potřebujete, udělejte během dne prostě přestávku. Zkuste meditovat krátkým zdřímnutím, procházkou nebo jógou. Tyto praktiky odvádějí vaši pozornost od konkrétní situace a dávají vaší mysli šanci překročit stresující myšlenky.

4. Prozkoumejte sílu pozitivity

Pozitivita je široký pojem zahrnující mnoho pozitivních emocí včetně lásky, radosti, uznání, naděje, vyrovnanosti a pobavení. Výzkumy ukazují, že pozitivita pomáhá lidem zotavit se z neúspěchů. Vědci zjistili, že když jsou lidé v pozitivních stavech mysli, přemýšlejí v širším kontextu než v negativních stavech mysli. Hledejte proto „dobro“ v každé situaci. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je vést si deník vděčnosti, kde si denně zaznamenáte 3-5 věcí, které se vám za daný den podařily. Pozitivní emoce mohou vytvářet zdroje odolnosti, které můžete mít v záloze, když čelíte nepřízni v práci.

 

-bb-

Zdroj: CCL Blog - oficiální blog instituce Center for Creative Leadership (CCL®)
Zobrazit přehled článků ze zdroje CCL Blog