Sebevědomé mládí, bohaté stáří

Sebedůvěra je dobrá pro duši, dokáže se však projevit i na bankovním kontě. Podle nové studie University of Florida to platí zejména pro sebedůvěru v období puberty a rané dospělosti. Největších výdělků se pak v dospělosti dočkají ti, kterým kromě sebedůvěry v dětství nechybělo zázemí vzdělaných rodičů pracujících v odborných zaměstnáních.

U lidí, kterým chyběla sebedůvěra a vyrůstali v chudých poměrech, zaznamenal autor studie, profesor managementu Timothy Judge, roční rozdíl 7 000 dolarů oproti lidem z lépe situovaných rodin. U zaměstnanců se sebedůvěrou však šlo již o rozdíl o 28 000 dolarů ročně.

Podobně tomu bylo i v případě sledování faktoru zaměstnání rodičů. „Pokud jsou vaši rodiče lékaři nebo právníci, pozitivní sebedůvěra hraje jako celek větší roli, než když jsou pokrývači nebo řadoví zaměstnanci ve fast foodu,“ vysvětluje Judge.

Sebevědomý člověk, jehož otec je ekonom a matka chemička, si například ročně vydělal 96 220 dolarů, zatímco stejně situovaný člověk, kterému chyběla sebedůvěra, zůstal na 50 968 dolarech. V případě otce-pokrývače a matky-servírky si sebevědomý člověk vydělal 58 117 dolarů ročně a nesebevědomý 51 359 dolarů ročně.

Studie ukázala, že důležitou roli v pracovním životě člověka hraje motivace. Pozitivní lidé, kteří si věří, mívají totiž ambicióznější cíle.

-kk-
Zdroj: Newswise - americký informační portál pro novináře z oblasti lidských zdrojů, obchodu a vědy
Zobrazit přehled článků ze zdroje Newswise