Rozhodl jsem se naučit systemické koučování a tohle mi výcvik přinesl

V roce 2015 jsem se rozhodl začít se vzdělávat v oblasti koučování. Působím na pozici Country Security Officer pro severské země, Českou republiku a Slovensko v mezinárodní farmaceutické společnosti a v práci je pro mne velmi důležitá především jasná a konzistentní komunikace s okolím, kterou jsem chtěl pomocí znalosti koučovacích technik zlepšit.

Jakub Ludvík, Teva Pharmaceuticals ČR

Dalším podnětem pro osobní rozvoj pak pro mě byla vidina nalezení efektivnějších způsobů, jak vést lidi a naslouchat jim, a samozřejmě i přirozená zvědavost zjistit, o čem celý koučink vlastně je.

Na podzim roku 2015 jsem proto vstoupil do Výcviku systemického koučování pod vedením Pavly Pavlíkové ze společnosti INNERGY. S Pavlou jsem spolupracoval už dříve jako s koučem a její pragmatický a jasně strukturovaný styl práce se mi líbil. Navíc s ní máte pocit, že "pracuje jenom na vás", což je moc příjemné.

Proč jsem si zvolil právě systemiku? Přístupů ke koučinku existuje celá řada. Dnes je už navíc poměrně běžné využívat služeb kouče, nejen v profesním životě. Sám jsem v minulosti s několika kouči spolupracoval a bylo zajímavé pozorovat a vyzkoušet si různé techniky, které každý z nich používal. Mně osobně nejvíce sedělo právě systemické koučování. Jde o přístup, který je charakterizován hledáním a rozvíjením toho, co už funguje a naopak oproštěním se od toho, co nefunguje. Zároveň si během sezení koučovaný nachází řešení sám a kouč je mu „jen“ jakýmsi průvodcem. Celé je to tedy o tvrdé práci a rozhodně ne jen o povídání si.

Má očekávání byla pak poměrně jednoduchá. Pod vedení profesionála, kterým Pavla bezesporu je, jsem chtěl získat znalosti související právě s tímto stylem koučování a poznat nové lidi, kteří mají stejný zájem.

Zpočátku mi přišlo náročné se při nácviku v roli kouče oprostit od neustálého nabízení vlastních řešení koučovanému. To je totiž v koučinku zapovězeno, pokud si sám klient nechce vyslechnout, jak by situaci řešil kouč. Pro mě osobně to byla velká škola, neboť jsem zjistil, že často lidem ve svém okolí nabízím okamžitá řešení, místo toho, abych si nejdříve vyslechl, zda o ně vůbec stojí.

Po absolvování výcviku se mi nicméně podařilo změnit způsob vlastní komunikace vůči okolí. Snažím se nyní více naslouchat tomu, co mi lidé chtějí sdělit – často skrytě mezi řádky. Naučil jsem se celou řadu technik, které umožní posunout jednání dál a zbytečně nebloudit v kruhu. Obecně se domnívám, že každý ve výcviku nalezne to, co bude zajímavé a přínosné pro jeho konkrétní potřeby. Výhodou výcviku zároveň je, že získané vědomosti, můžete okamžitě aplikovat do svého běžného fungování.

Závěrem bych rád uvedl, že Pavla je neuvěřitelný profesionál. Její energie a síla, se kterou přistupuje k práci, je inspirující a vibruje během celého výcviku. Často jsme ve skupině nechápali, kde svou energii neustále získává. Na Pavle je vidět, že ji práce baví a má ji ráda, a to je pro atmosféru výcviku nesmírně důležité. Její znalosti a zkušenosti v oblasti systemického koučování jsou obrovské. Na samotném výcviku je pak úžasné, že Pavla dokáže dát každému dostatečný prostor, přesně takový, jaký mu vyhovuje. Nečekejte ale, že si na výcvik zajdete jen tak popovídat, je to opravdu tvrdá práce, ale práce, která má smysl.

Vyzkoušejte sami Výcvik systemického koučování s Pavlou Pavlíkovou.