Proč zaměstnanci lžou?

1. Pokud řeknu pravdu, budu potrestán

Nejčastějším důvodem je ochrana sebe sama. Strach z výpovědi, z trapné situace apod. Lidé lžou, pokud očekávají negativní následky. Pokud tedy manažer žádá upřímnost, měl by za ni svoje podřízené veřejně oceňovat – například jejich odvahu říci pravdu. Na osobní úrovni se vyplatí jim poděkovat.

2. Snaha chránit své zájmy

Jde o postoj, že firma (nehledě na velikost) má svoje zájmy a já jako člověk také. Jediné, jak s tímto mohou manažeři bojovat je, že vyzdvihnou situace, kdy podnik dal zájmy svých zaměstnanců na stejnou nebo vyšší úroveň než svůj vlastní prospěch.

3. Nikdo vlastně pravdu slyšet nechce

Pokud společnost dlouhodobě některé problémy ignoruje, budí dojem, že krátkodobé cíle jsou důležitější než problematická pravda. Následkem toho zaměstnanci pravdu skrývají, reagují přehnaně pozitivně a udělají cokoliv, aby nebyli oním rušivým elementem. Pokud to chcete změnit, vytvořte kulturu, která poskytuje všem příležitost poukazovat na problémy. Sežeňte si pár příkladů. A co je nejdůležitější – poukažte na to, jak jste reagovali a situaci napravili.

4. Podvod je způsob podnikání

Jde o pocit, že korupce je na každém kroku. Vše je vnímáno jako politická hra. Pokud je běžné, že zákazníci a partneři jsou podváděni, stane se z toho norma i uvnitř. Navíc takové lži ani nebudí pocit viny. Pokud se jako manažer dostanete do takové firemní kultury, začněte se svým očekáváním. Chcete důvěru? Nabídněte ji. Chcete upřímnost? Očekávejte ji. Budete překvapeni, jak váš postoj dokáže změnit celý tým.

 

-th-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review