Přestaňte zneužívat sociální sítě, aby ony nezačaly zneužívat vás

Nepoužíváte náhodou sociální sítě škodlivým způsobem? A víte vůbec, jak takové škodlivé způsoby vypadají? Máme na výběr – a to i když jde o sociální sítě.

Ilustrační snímek

Článek na webu addicted2success.com nás varuje: vždy si uvědomte vlastní záměr. Pokud na sociálních sítích jen hledáte informace, je to v pořádku. Některé další způsoby používání sociálních sítí však pro vás nemusejí být užitečné. Především si zapamatujte, že sebeúcta by nikdy neměla pramenit z validace ze strany ostatních.

1) Ztráta času

Nic nemá větší hodnotu než čas. Můžete si vydělat více peněz, ale nikdy ne více času. Takže s trochou sebereflexe si možná uvědomíte, že prohlížením vtipných memů na Facebooku trávíte až příliš mnoho času.

Když si několik hodin denně uvolníte tím, že sociálním sítím nebudete věnovat tolik času, můžete místo toho dosáhnout mnoha věcí. Pokud tedy musíte být online, můžete například poslouchat podcasty, něco nového si přečíst nebo rovnou absolvovat nějaký kurz na online univerzitě. Cokoli z těchto možností vás skutečně přiblíží k dosažení vašich cílů.

2) Náhrada osobního kontaktu

Nemůžeme se setkat se všemi přáteli osobně. Pokud však už někdo je poblíž, měli bychom si užít skutečnou kvalitní konverzaci. Téměř nic v životě není důležitější než naše vztahy. Úspěch není omezen jen na získávání většího a většího bohatství nebo moci. Musíme si udržovat smysluplné vztahy s ostatními.

3) Definice štěstí podle sociálních sítí

Opravdu potřebujete sledovat své bývalé partnery na sociálních sítích? Při pohledu na fotky s jejich novými partnery a partnerkami se může zdát, že jejich život je veselý a plný zábavných věcí, které vy jste předtím spolu nikdy nedělali. Ve skutečnosti však lidé sdílejí zpravidla jen obrázky, které ukazují nadšení a radost – a pak najednou slyšíte, že jsou v potížích nebo vlastně ani nejsou moc šťastní.

Na sociálních sítích obvykle ukazujeme jen tu hezkou stránku našeho života. Naopak zpravidla nesdílíme to, v čem selžeme. Přesto však to, že jsou vaše feedy nebo timeliny prázdné, neznamená, že je prázdný i váš život.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success