Povýšit, či nepovýšit?

Ilustrační snímek

Rozhodovat o tom, kdo je vhodným kandidátem na povýšení do vedoucí funkce není jednoduché. Majitelé malých firem či manažeři těch velkých, kteří stojí před tímto rozhodnutím, by proto mohli uvítat následující doporučení. Podnikatelský server Entrepreneur.com varoval před několika typickými signály, že máte sice skvělého zaměstnance, ale skvělý manažer z něj nebude.

1. Nepotřebuje pomoc

Zaměstnanec se skvělými výsledky, který vše zvládne sám, může na první pohled vypadat jako nejlepší kandidát na povýšení. Manažer však nemůže vše dělat sám, musí umět delegovat a žádat své lidi o pomoc.

2. Řeší jen své problémy

Potenciální manažer si nemůže hledět jen svého. Musí být ochoten pomáhat kolegům, když potřebují pomoc. Lhostejný šéf nemůže mít angažované podřízené.

3. Obviňuje druhé

Když se něco pokazí, ukáže na viníka. A to je další varovný signál. Manažer musí být připraven nést odpovědnost a hledat způsob, jak napravovat chyby.

4. Nemá dostatečné nadšení

Manažer musí motivovat a inspirovat své podřízené ke společné práci. Skvělému zaměstnanci může stačit průměrné nadšení, manažerovi však ne.

5. Nevidí dopředu

Skvělý zaměstnanec plní své krátkodobé termíny dokonce dříve, než je potřeba. Pokud však nevidí dlouhodobé souvislosti své práce v chodu firmy, není to vhodný kandidát na manažera.

6. Nezajímá se o další rozvoj

Zájem učit se je velmi důležitý, a to i u zkušených profesionálů. Přechod z role odborníka do role manažera bude vyžadovat hodně učení a chybí-li zájem, je to špatně.

7. Není ochoten investovat více času

Zaměstnanec, který odchází vždy přesně po osmi hodinách nebo dokonce dříve, může být velmi produktivní, ale na manažera to nestačí. Manažer nemusí každý den pracovat do noci, v případě potřeby však musí být ochoten zůstat v práci déle.

Co dalšího je podle vás znakem, že váš dobrý zaměstnanec nebude dobrým manažerem?

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com