Pět dobrých důvodů, proč musí manažeři dodržovat zdravý spánkový režim

Ve zdravém těle zdravý duch. To platí u řadových pracovníků i u manažerů. Manažeři by však o své fyzické a duševní zdraví, vzhledem k náročnosti manažerské funkce, měli pečovat s mimořádnou důsledností. A základem psychické pohody i fyzického zdraví je zdravý spánek. Zde je pět důvodů, proč by lidé na manažerských pozicích měli dodržovat zdravý spánkový režim.

Ilustrační snímek

Zlepšení kognitivních funkcí

Jak uvádí Addicted2success.com, zdravý a dostatečný spánek zaručuje, že náš mozek funguje správně a můžeme ho využívat na maximum. Kognitivní funkce, jako je přemýšlení, kreativní myšlení nebo řešení problémů, trpí, pokud spíme nedostatečně kvalitně.

Lepší koncentrace

Člověk, který je nevyspalý nebo trpí dlouhodobou spánkovou deprivací, má stejně sníženou schopnost koncentrace, jako člověk s alkoholem v krvi. Když budete dobře spát, budete schopni se i dobře soustředit.

Zvýšená emoční inteligence

Kvalitní manažer musí mít i dobrou emoční inteligenci. Musí umět působit na své podřízené na emoční úrovni a musí umět i rozpoznávat pocity nebo indikátory stresu či frustrace u svých podřízených. To vše není dost možné, když jsou vaše kognitivní funkce omezeny nedostatkem spánku.

Snížení stresu

Stresové hormony se tvoří snadněji a více, pokud je dotyčná osoba spánkově deprimovaná. A protože manažerské pozice nemají o přemíru stresorů nouzi, je nutné nejít zvýšenému stresu naproti tím, že byste nedodržovali kvalitní spánkový režim.

Jít příkladem svým podřízeným

Manažer působí v neposlední řadě i jako vzor svým podřízeným. Pokud nebudete dodržovat zásady zdravého životního stylu a pozitivní duševní hygieny, jdete špatným příkladem i členům svého týmu, což se v dlouhodobém horizontu může negativně projevit na produktivitě celého týmu.



-mm-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success