Five good reasons why managers need to follow a healthy sleep schedule

Pět dobrých důvodů, proč musí manažeři dodržovat zdravý spánkový režim

A healthy mind in a healthy body. This applies to regular workers and managers alike. However, given the demands of the managerial role, managers should take extra care of their physical and mental health. And the foundation of both mental well-being and physical health is having healthy sleeping habits. Here are five reasons why those in managerial positions should maintain a healthy sleep schedule.

Improving cognitive function

As stated by Addicted2success.com, healthy and sufficient sleep ensures our brain functions properly and we can use it to its maximum potential. Cognitive functions such as thinking, creative thinking or problem solving, suffer when we do not get enough quality sleep.

Better concentration

Someone who does not sleep properly or suffers from long-term sleep deprivation has the same reduced ability to concentrate as a person with alcohol in their bloodstream. If you sleep well, you will be able to concentrate well.

Increased emotional intelligence

A quality manager must also have good emotional intelligence. They need to be able to influence their subordinates on an emotional level, and also recognise feelings or indicators of stress or frustration in their subordinates. None of this is really possible if your cognitive functions are reduced due to a lack of sleep.

Reducing stress

Stress hormones build up more easily and in greater number as a result of sleep deprivation. And since managerial positions have no shortage of stressors, it is essential to prevent stress levels from becoming too high by maintaining a good sleep regime.

Setting an example to subordinates

Last but not least, a manager acts as a role model to their subordinates. If you do not follow the principles of a healthy lifestyle and positive mental hygiene, you are also setting a bad example to your team members. In the long run this can have a negative effect on the productivity of the entire team.



-mm-

    Pět dobrých důvodů, proč musí manažeři dodržovat zdravý spánkový režim

    Ve zdravém těle zdravý duch. To platí u řadových pracovníků i u manažerů. Manažeři by však o své fyzické a duševní zdraví, vzhledem k náročnosti manažerské funkce, měli pečovat s mimořádnou důsledností. A základem psychické pohody i fyzického zdraví je zdravý spánek. Zde je pět důvodů, proč by lidé na manažerských pozicích měli dodržovat zdravý spánkový režim.

    Zlepšení kognitivních funkcí

    Jak uvádí Addicted2success.com, zdravý a dostatečný spánek zaručuje, že náš mozek funguje správně a můžeme ho využívat na maximum. Kognitivní funkce, jako je přemýšlení, kreativní myšlení nebo řešení problémů, trpí, pokud spíme nedostatečně kvalitně.

    Lepší koncentrace

    Člověk, který je nevyspalý nebo trpí dlouhodobou spánkovou deprivací, má stejně sníženou schopnost koncentrace, jako člověk s alkoholem v krvi. Když budete dobře spát, budete schopni se i dobře soustředit.

    Zvýšená emoční inteligence

    Kvalitní manažer musí mít i dobrou emoční inteligenci. Musí umět působit na své podřízené na emoční úrovni a musí umět i rozpoznávat pocity nebo indikátory stresu či frustrace u svých podřízených. To vše není dost možné, když jsou vaše kognitivní funkce omezeny nedostatkem spánku.

    Snížení stresu

    Stresové hormony se tvoří snadněji a více, pokud je dotyčná osoba spánkově deprimovaná. A protože manažerské pozice nemají o přemíru stresorů nouzi, je nutné nejít zvýšenému stresu naproti tím, že byste nedodržovali kvalitní spánkový režim.

    Jít příkladem svým podřízeným

    Manažer působí v neposlední řadě i jako vzor svým podřízeným. Pokud nebudete dodržovat zásady zdravého životního stylu a pozitivní duševní hygieny, jdete špatným příkladem i členům svého týmu, což se v dlouhodobém horizontu může negativně projevit na produktivitě celého týmu.



    -mm-

    Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success