Nesabotujte sami sebe při vyjednávání

Ilustrační snímek

Vyjednávací schopnosti jsou zásadní pro každého lídra, přičemž ti nejlepší k vyjednávání přistupují jinak, než byste možná čekali. Vyjednávání vnímají spíše jako záležitost spolupráce než nátlaku. Nesnažte se blafovat, protože blafování podkopá vaši důvěryhodnost. Navíc je obvykle snadno rozpoznatelné. Své potřeby oznamte jasně a poctivě a nehrajte žádné hry. To je první rada, kterou nám dává web smartblogs.com.

1. Musíte vědět, co chcete

Zní to samozřejmě, že? Stále však platí, že přesvědčivé argumenty nebudete mít, pokud sami nevíte, za čím vlastně jdete.

Pokud protistraně dokážete vysvětlit své motivace, pak tím posílíte svou pozici. Přesvědčivý argument je založen na důvěryhodném zdůvodnění. Proto své motivace nezastírejte, sdílejte je.

2. Stanovte si minimum, pod které prostě nepůjdete

Před vyjednáváním si musíte ujasnit, pod co nepůjdete. Je důležité, abyste se v případě, že tato hranice bude pokořena, odhodlali vyjednávání ukončit. Jsou pro to 2 důvody.

První důvod je, že díky tomu změníte dynamiku celého vyjednávání. Je to o tom, jak vás vidí protistrana. Když necítí, že jste pevně odhodláni odejít, pokud se dostane vyjednávání do bodu, kdy jsou pro vás podmínky nepřijatelné, pak vám patrně nebude ochotna ustoupit.

Druhým důvodem je, že když si stanovíte minimum, tento limit chrání i vás. Víte, že jakýkoli ústupek pod tuto mez pro vás v dlouhodobém horizontu nebude udržitelný.

3. Naslouchejte, naslouchejte, naslouchejte

Musíte poznat motivace protistrany. Efektivní vyjednávání je o společné práci na hledání řešení, které uspokojí potřeby obou stran. Musíte proto klást zjišťovací otázky. Musíte se ptát, proč požadují to, co požadují. Pamatujte, že diskutovat o případných následcích neuzavření dohody můžete i bez toho, aby to vyznělo konfrontačně.

-jk-

Zdroj: SmartBlogs.com - síť odborných blogů
Zobrazit přehled článků ze zdroje SmartBlogs.com