Není nad plení

Každý člověk někdy propadne stresu. Vše se mu zdá složité, je unavený, v jeho těle se snižuje hladina seratoninu (hormonu, který způsobuje, že se cítíme dobře). Tento stav dále provází bolesti zad či neschopnost soustředit se, v dohlednu se nerýsuje pozitivní změna. Pokud bude trvat déle, může vést až k depresi. Existuje řada způsobů, jak takovou situaci řešit. Někteří lidé si píší deník, jiní cvičí, mění prostředí nebo spoléhají na humor. Autor článku, odborník na emoční inteligenci, doporučuje ale jiné dva efektivní postupy, jak se zbavit špatné nálady – plení a naslouchání.

Stresovaným lidem, kteří pracují doma, doporučuje článek práci na zahradě, konkrétně plení. Výhodou této metody boje se stresem jsou viditelné výsledky práce, které mají vysokou terapeutickou hodnotu. Pozitivní vliv má také kontakt s přírodou, který lidem pracujícím v kanceláři chybí. Klečení a práce v půdě je ideálním protikladem.

Pokud stres neodezní ani po manuální práci, nastává čas hlouběji se zamyslet. Důležité je uvědomit si, že všechny pocity mají pro člověka hodnotu. Dokonce i takové, které se mu samotnému nemusejí líbit. Činnosti, jako je plení, pomáhají snížit naléhavost negativních pocitů, ty však stále přetrvávají. V takové chvíli by se člověk měl zamyslet, co mu jeho pocity chtějí sdělit. Obě popsané techniky zbavování stresu mají společné prvky – uvažování a přímou akci.

-kk-
Zdroj: Six Seconds - portál stejnojmenné neziskové organizace
Zobrazit přehled článků ze zdroje Six Seconds