Naučte se vstávat dřív

Oliver Sálus, top vision open events, s.r.o.

Vstávání. Pojem, který nadpoloviční většina Čechů uvádí jako jednu ze tří nejhorších věcí v pracovním týdnu. Zvonění budíku nastaveného na šestou nebo dokonce na pátou hodinu ranní se stává pro celou řadu lidí doslova noční můrou. Jak ale nepříjemné vstávání obrátit v naši výhodu a využít brzké ranní hodiny k vydělání peněz?

Úspěšní lidé vstávají brzy. Proč? Protože náš mozek vyvíjí nejvyšší aktivitu a soustředěnost v dopoledních hodinách. Mezi snídaní a obědem toho zaručeně dokážete odpracovat nejvíce, a tak je celá řada lidí schopna po vypití ranní kávy nastartovat myšlení a vydržet na plný plyn až do obědové pauzy. Odpoledne je pak lidská mysl přirozeně nakloněna menším či větším rozptýlením, proto se tak lehce můžeme uchýlit k neefektivní prokrastinaci, která způsobuje, že naše práce stojí.

Úspěšní vstávají v šest, aby v osm byli v práci

Ti nejúspěšnější však vstávají dlouho před pátou, aby byli už od šesti schopni přemýšlet. Zatímco vám tedy zvoní budík, oni už mají za sebou ranní fitko, snídani, kávu a začínají pracovat.

Tyto dvě hodiny se můžou zdát jako nepatrný náskok, který může nedůsledný jedinec zase ztratit v průběhu dne chvilkovou prokrastinací. Během roku to však nejsou jen dvě, ale něco málo přes tisícovku takových hodin.

Praktické tipy jak na to

Jak překonat tento životní problém a naučit se vstávat dřív, být schopný od šesti ráno plně přemýšlet, a získat náskok před konkurencí? Začněte s těmito čtyřmi tipy:

Tip č. 1: Rozhodně neodsouvejte budík při každém zazvonění „ještě o pět minut“. Ve výsledku vám takto přerušovaný spánek nepřinese žádné další uspokojení a naopak se budete v průběhu dne cítit ještě více unavení.

Tip č. 2: Budík umístěte na druhý konec pokoje, abyste k němu museli vstát. Za žádnou cenu se už pak nevracejte do postele!

Tip č. 3: Naučit se vstávat třeba o hodinu dříve, než jste zvyklí, bude velice náročné. Proto začněte postupně. Každý den si budík nařizujte o deset minut dříve, než si na nový čas plně nezvyknete.

Tip č. 4: Udržujte zdravý životní styl. Jezte zdravě, nepijte přílišné množství alkoholu a snažte se usínat před půlnocí.

Kdo spí, nedozví se horké novinky, nemůže na ně reagovat, a nedokáže tak bezprostředně přizpůsobit chod své firmy kupředu.

Chcete se dozvědět víc? Stáhněte si e-book Naučte se vstávat dřív a získejte náskok před konkurencí!