Naučte se kritizovat při brainstormingu

Ilustrační snímek

Myslíte si, že brainstorming je metoda probíhající v příjemném prostředí, bez nátlaku a obav z negativní zpětné vazby? Tvrdili vám to jistě na mnoha školeních, a přesto my dnes přicházíme s odlišným názorem.

Z nedávného výzkumu Kalifornské univerzity vyplývá, že zapojením debaty a případné kritiky do brainstormingu generuje tým až o 20 % více inovativních nápadů než při užití běžné nenátlakové metody. A co více, členové týmu, který nový přístup vyzkoušeli, produkovali další myšlenky i poté, co se týmy rozešly. Článek na toto téma publikoval server Smart Blogs.

Proč je to tak účinné?

Konvenční názory na brainstormingovou metodu tvrdí, že pokud budete ostatní kritizovat za jejich nápady, zničíte tak celou myšlenku. Avšak potlačení kritiky se projeví jen v souhlasném přikyvování, které neposkytuje mozku přílišnou stimulaci ke kreativitě. Nesouhlas nás však nutí přehodnotit a přeformulovat naše názory. Nutí nás dívat se na věci z různých úhlů pohledu a vytvářet tak stále lepší a lepší nápady.

Ve skupině, nebo individuálně?

Částečným mýtem je také skupinový brainstorming aneb více hlav více ví. Ano i ne. Ve skutečnosti je skupinový brainstorming vhodnou metodou zejména, když jde o ladění detailů samotných nápadů. Pokud jde o efektivní generování inovativních myšlenek, dochází k němu spíše individuálně. Proto zadejte předem parametry a požádejte členy týmu o samostatnou přípravu před meetingem. Zabráníte tak navíc i ambiciózním jedincům ve snaze uhrát nějaké body pro sebe tím, že budou kritizovat všechny nahodilé nápady přímo na setkání.

-bn-

Zdroj: SmartBlogs.com - síť odborných blogů
Zobrazit přehled článků ze zdroje SmartBlogs.com