Musíte vést věčně negativního podřízeného? Tipy, jak na to (a nezbláznit se z toho)

Podřízení mohou být různí. Veselí, obětaví, motivovaní, anebo také věčně negativní, neochotní a pasivní. Bohužel, jeden negativní podřízený vám může zhatit veškeré snahy o motivaci týmu, protože svým negativismem „nakazí“ i své kolegy. Jak vést negativního kolegu, který si neustále stěžuje, ve všem vidí problém a šíří po pracovišti špatnou náladu?

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl server The Muse.

Zjistěte, v čem je jádro problému

To, že je nějaký podřízený věčně „nabručený“, mívá často nějakou hlubší příčinu. Na povrchu to sice může vypadat, že se mu nelíbí váš styl vedení, že považuje zvolenou strategii za špatnou nebo že se mu zkrátka nelíbí něco jiného, ale tím pravým důvodem může být nějaký hlubší problém. Dotyčný například není schopen vyvážit svůj osobní a pracovní život, je vyhořelý, připadá mu, že jeho pozice je pro něj podřadná, nebo měl třeba ambice být na vašem místě. Prvním krokem je tedy zjistit, jaký skutečný problém se za viditelnou fasádou skrývá.

Sesbírejte fakta i názory kolegů a ostatních podřízených

Abyste mohli postupovat dále, je potřeba sesbírat objektivní fakta. Sepište si, jaké problémy kvůli podřízenému vznikají a jak jeho chování ovlivňuje chod týmu nebo výsledky týmové práce. Stejně tak si sežeňte fakta o věcech, které dotyčný pracovník považuje za problematické. Pokud si stěžuje, že nedostal dlouho přidáno na mzdě, vyhledejte si informace o tom, jak se mu mzda v posledních letech reálně navyšovala. Stejně tak zjistěte i zpětnou vazbu na daného podřízeného od ostatních kolegů v týmu.

Pokuste se přijít na to, co můžete ze své strany udělat, aby se situace změnila

Zamyslete se, co vy jako manažer můžete s danou situací udělat. Které výtky zaměstnance jsou podložené a které ne? Které můžete ovlivnit a které jsou mimo váš dosah? Mějte jasno v tom, co ze své strany můžete pro zlepšení současného stavu udělat, abyste pak při jednání s podřízeným měli pevnou půdu pod nohama.

Promluvte si s podřízeným zcela otevřeně

Nastává čas sednout si s daným pracovníkem. Vyčleňte si dostatek času a s podřízeným si zcela otevřeně a bez skrupulí promluvte. Vysvětlete mu, proč je jeho chování nevhodné a proč si myslíte, že se celá situace děje. Nechte jej mluvit a snažte se ho také pochopit.

Dlouhodobě situaci monitorujte

Poté, co se s pracovníkem dohodnete na dalším postupu, následně situaci monitorujte. Vnímejte, jestli se stav zlepšuje, a případně plán pozměňte, pokud by se ukázalo, že je to potřeba. Nezapomínejte se také s podřízeným pravidelně scházet a zjišťovat, jak situaci vnímá on.



-mm-

Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse