Mladý šéf nemusí být problém

Ilustrační snímek

Skutečnost, že váš šéf je o polovinu mladší než vy, vám nemusí být příjemná. Cítíte se zkrátka divně. Nemusí to však znamenat, že nejste dostatečně dobří nebo že byste měli odejít. Chcete-li se s mladším šéfem vyrovnat a dobře spolupracovat, musíte věřit, že je na svém místě z dobrého důvodu. Je jen na vás, jak se rozhodnete, radí web Fastcompany.com.

Pokud opravdu cítíte, že jste měli být povýšeni vy a váš nový šéf je na svém místě z protekce, aniž byste s tím mohli něco dělat, můžete odejít. Rozhodnete-li se však zůstat, zkuste celou situaci vnímat jako možnost naučit se něco nového. To, že jste nebyli povýšeni vy, nemusí být nutně chyba vašeho nového nadřízeného.

Ukažte své dovednosti

Díky svému věku máte více zkušeností, s tím váš nový šéf nic nenadělá. Využijte je a ukažte, že jste silní týmoví hráči. Ukažte nadřízenému nejen své dovednosti, ale i cenné kontakty, které můžete nabídnout. Ukažte zájem pomoci a budete si lépe rozumět.

Nechovejte se jako rodič

Tendence chovat se k mladším lidem jako k mladším sourozencům nebo dokonce dětem bývá silná. Řídit svého šéfa je dobré, nikoli však vůči němu vystupovat jako otec nebo matka. Nikdo nechce být poučován. Vystupujte proto raději jako mentor, buďte rádcem. Své zkušenosti, jak něco dělat, podávejte jako strategicky výhodné možnosti.

Nehrajte si na mladíka

To, že je váš šéf mladší, není důvod k tomu, abyste se začali chovat jako on. Nejen on, ale i vaši kolegové by to vnímali jako podlézání. Chovejte se přiměřeně svému věku jako dosud. Otevřete se možnostem změn ve svých pracovních postupech a obsahu práce, nikoli ve své osobnosti.

Jaké zkušenosti máte s mladšími šéfy?

-kk-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company