Miřte výš, než kam se odvážíte

Ilustrační snímek

Vaše ambice nemusejí být přísně realistické. Nemusíte se spokojit s cílem, kterého snadno dosáhnete. Zkuste být odvážnější a mířit výš. Abyste se sami dostali na další úroveň nebo tam posunuli své zaměstnance, stanovte cíle, které budou splňovat následující charakteristiky, radí web Human Capital Exchange.

Zkuste cíle, které budou alespoň trochu odvážnější než ty, které jste měli dosud. Právě takovými cíli totiž začínají velké úspěchy.

Odvážnost

Odvážný cíl je takový, který překračuje obvyklá očekávání, která má pracovník sám od sebe.

Přínos

Obohacující cíl je takový, který naplňuje jak osobní rozvojový plán zaměstnance, tak plány celé společnosti. Když jsou tyto zájmy sladěné, tehdy je cíl skutečně přínosný.

Podpora

Když má cíl podporu všech relevantních zúčastněných stran, dodá to celému plánu naléhavost. V podstatě by dotyčného měl jeho cíl trochu vyděsit. Své podřízené byste měli posunout kousek za hranice jejich schopností. Povzbuďte je, aby odvážné cíle vzali za své, protože cíle s těmito charakteristikami vedou k vyššímu výkonu. Když je stanoven nelehký cíl, stane se totiž následující.

1. Donutí vás to soustředit se na činnosti, kterými dokážete situaci nejvíc ovlivnit.

2. Musíte se snažit růst proto, abyste smělý cíl splnili. Dostáváte se tak ze své zóny pohodlnosti.

3. Je podpořena vaše emoční angažovanost. Abyste dosáhli takového cíle, potřebujete podporu ostatních. A podporu ostatní poskytnou, když je cíl dost velký - obzvláště tehdy, když rovnou přesáhne celý tým.

4. Máte určitou vizi konečného stavu, kterého chcete dosáhnout. Ani tolik nepotřebujete jasně stanovené milníky nebo detailně propracované metriky. Stačí vám jasná, přitažlivá vize, která vás požene kupředu.

-jk-

Zdroj: The Conference Board - Human Capital Exchange - portál organizace The Conference Board
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Conference Board - Human Capital Exchange