Mentor neříká, co má kdo dělat

Ilustrační snímek

Být někomu mentorem není jen pocta, ale především odpovědnost. Touto úvahou začíná nedávný článek na serveru Forbes.com, který přinesl pět praktických rad, jak se stát silným mentorem. Ať už tedy jste mentorem formálně či neformálně, zaměřte se na následující oblasti.

Veďte k přemýšlení

Mentor nemá svým svěřencům jen říkat, co si myslí, že je pro ně nejlepší. Má je inspirovat k tomu, aby hlouběji přemýšleli o svých problémech a výzvách a přicházeli s vlastním odpověďmi.

Vyprávějte příběhy

Když chcete někomu poradit, vždy je lepší použít příběh, než výslovně předkládat možnosti řešení. Jděte příkladem tím, že se budete dělit o své zkušenosti formou příběhů.

Nezůstávejte jen u myšlenek a slov

V řadě situací neexistuje žádné perfektní řešení, a proto nemá smysl čekat, až se nějaké objeví. Své svěřence byste měli vést také k tomu, aby si věřili a přecházeli od slov k činům.

Nabídněte své kontakty

Jako mentor byste měli se svými svěřenci sdílet i síť svých kontaktů z oboru, dávejte si však pozor, abyste propojovali lidi, kteří si mohou vzájemně skutečně něco dát.

Neporušujte důvěru

Důvěra je základem všech vztahů, včetně těch pracovních. Nikdy se proto nedělte se svými svěřenci ani nikým jiným o informace, které nemáte potvrzené nebo vám nebylo povoleno je šířit. Budujte si pověst člověka, kterému lze stoprocentně věřit.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com