Máte dost času na své zaměstnance?

Jednou z nejobvyklejších stížností manažerů je „Mám tolik své vlastní práce, že na nějaké vedení zaměstnanců, komunikaci s nimi, jejich motivaci a hodnocení výkonnosti nemám čas!“ Pokud jste jedním z takových manažerů i vy, na chvíli se zamyslete. Čím lépe své zaměstnance povedete, tím budou produktivnější a kreativnější a tím méně práce budete muset udělat sám.

Čas (lépe řečeno jeho nedostatek) je skutečně největším problémem dnešních manažerů. Nechávají se totiž velmi často od práce vyrušovat – například telefonáty a poskytováním rad svým podřízeným. Je třeba začít uplatňovat efektivní rozvržení času (time management) – odborníci radí stanovit si jeden nejdůležitější cíl, kterého je třeba ten den dosáhnout a začít na něm pracovat jako prvním. Když se podaří zvládnout tento klíčový úkol, může se manažer věnovat svým podřízeným, aniž by měl špatné svědomí z toho, že nestíhá to, co má.

Další rada – nedělejte za své podřízené práci, kterou odvedli nekvalitně. Raději je naučte, jak tuto činnost dělat správně, abyste ji za ně nemuseli dělat další den znovu. Důležité je také zjistit, jaký je náš styl vedení – zda spíše kreativní, ale neorganizovaný, nebo naopak velmi systematický. Svůj styl práce nemůžeme zaměstnancům nutit – lepší je najít kompromis.

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com