Manažerské selhání jménem Galaxy Note 7

Společnost Samsung ukončila výrobu a prodej chytrého telefonu Galaxy Note 7, který měl být její hlavní novinkou pro letošní Vánoce. Stalo se tak měsíc po uvedení na trh z důvodu přehřívání baterie telefonu, které v řadě případů vedlo až k výbuchu přístroje, zranění uživatelů či poškození jejich majetku.

Okamžitě se začalo spekulovat o tom, proč k této závadě došlo. Nejčastěji se hovoří o příliš zakulaceném designu nebo o zásadní vadě či vadách baterie. Podle serveru fastcompany.com však za zkázou Galaxy Note 7 stojí především manažerské selhání.

Ilustrační snímek

Ztráta důvěryhodnosti bolí

Fastcompany nejprve vyzdvihuje úspěšnost značky Samsung z hlediska oblíbenosti mezi uživateli i objemů prodeje. Náročně vydobytá pozice přední značky je však nyní pryč. Když došlo k prvním 35 výbuchům, začal Samsung telefony stahovat a vyměňovat, vybuchovaly však i vyměněné přístroje.

Společnost i přesto pokračovala ve výměnách a snažila se zákazníkům dodat nové přístroje co nejrychleji. I když nyní již zcela zastavila prodej a dokonce i výrobu modelu Galaxy Note 7, stále nemá jasno v tom, co přesně závadu způsobovalo. V následujících měsících tak můžeme sledovat, jak se firma vypořádá s poškozením své značky.

Samsung se měl k celému problému postavit hned od začátku čelem a telefony stáhnout, dokud nebude závada skutečně odstraněna. To už se stalo mnoha firmám a zákazníci jim zůstali věrní. Ať už je přesný důvod závady Galaxy Note 7 jakýkoli, odpovědnost nese vedení firmy.

Vedení Samsungu má nyní příležitost poučit se ze své chyby a postarat se o to, aby v jejím čele stáli silní lídři, kteří odstraní nedostatky ve firemní kultuře a procesech. Bez silného leadershipu není možné udržet silnou značku a dobré vztahy s veřejností.

-kk-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company