Leadership: Na prvním místě tým

Ilustrační snímek

Lídrem se člověk nerodí, ale stává. Rozvoj svých vůdcovských dovedností máte plně ve svých vlastních rukou. Záleží jen na vás, jak dokážete pracovat na svém chování. Inspirací vám mohou být silní lídři ve vašem okolí. Nejste si jisti, kteří to jsou? Poznáte je podle toho, jak se chovají v každodenních situacích.

V dalším svém článku na serveru Entrepreneur.com na to upozornil odborník na emoční inteligenci Travis Bradberry, autor celosvětově úspěšné knihy Emoční inteligence, která vyšla i v češtině v nakladatelství BizBooks. Doporučuje zaměřit se na následující dovednosti úspěšných lídrů, které může zlepšovat každý z nás.

Laskavost jako silná stránka

Lídr musí umět vyvážit přirozenou laskavost k ostatním tak, aby nebyla jeho slabostí. Umět říci druhým pravdu je laskavější, než ji před nimi skrývat ve snaze ochránit je nebo sebe. To už je slabost.

Síla, nikoli však krutost

Pokud lídr chce, aby jej ostatní následovali, musí zosobňovat sílu a odvahu. Musí se umět rozhodovat a vytrvat i v těžkých obdobích. Silná pozice se však nedá na lidech vynutit, lze ji získat jen správným chováním a ruku v ruce s důvěrou.

Zdravé sebevědomí 

Lídr, který si věří, zvedne sebevědomí i ostatním. Nesmí však sklouznout k aroganci a egoismu. Neměl by mít pocit, že je lepší než všichni ostatní. Je-li to potřeba, zapojí se i do řadové práce.

Pozitivní přístup

Úspěšný lídr si zachovává pozitivní přístup, ale zároveň nepřestává být realistický. Travis Bradberry to vysvětluje na příkladu: Představte si loď, v níž sedí pesimista, optimista a skvělý lídr. Vše je skvělé až do doby, kdy se zkazí vítr. Pesimista začne lomit rukama a stěžovat si na vítr. Optimista sedí bez hnutí a věří, že se vítr umoudří. Skvělý lídr řekne všem, že to zvládnou, upraví plachty a pluje s lodí dál i přes nepřízeň počasí.

Příklad pro ostatní

Lídr by měl v ostatních vzbuzovat důvěru nejen svými slovy, ale především svým činy. Nemluví celé dny o tom, jak by se lidé měli chovat. Ukazuje to sám na sobě.

Vše pro tým

Nejlepší lídři by se podle Travise Bradberryho dali pro své lidi zastřelit. Vždy stojí za svým týmem a dělají vše pro to, aby fungoval co nejlépe. Jsou otevřeni diskusi o možnostech zlepšování a umějí přiznat své chyby.

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com