Konflikty na pracovišti: Jak neshody stimulují kreativní myšlení

Ilustrační snímek

Lidé často mají rozdílné cíle, a proto vznikají neshody. Je to jen přirozený následek toho, že každý jdeme za něčím jiným. Další roli hrají odlišné osobnosti a různé osobní hodnoty. Vše dohromady je to tak trochu výbušná směs, a proto není divu, že konflikty zažíváme téměř každodenně.

Domníváte se, že manažer by se měl snažit konflikty tlumit a bagatelizovat, že by se měl zaměřit výhradně na posilování harmonie v týmu? Myslíte si, že to nejdůležitější je být facilitátorem a starat se o to, aby se konflikty ani neobjevily? Podle webu knowledge.insead.edu nemáte pravdu.

S konflikty můžete dosáhnout vyššího výkonu

Konflikty mohou totiž být branou k vyšší kreativitě a produktivitě. Výzkumníci z obchodní školy INSEAD zjistili, že když lidi necháte přemýšlet o sobě samých ve vztahu k ostatním, mohou se konflikty proměnit v příležitosti pro hlubší pochopení vlastních aspirací.

A navíc pak budou lidé kreativnější v tom, jak dosáhnout svého cíle, kterým obvykle je dobře vycházet s ostatními. To totiž většina lidí chce. Když jim v tom nějaká překážka brání, budou odhodláni ji překonat – musí si ale uvědomit, co chtějí.

Různé typy konfliktů prospívají různým typům lidí

Máme tedy tendenci definovat naše já ve vztahu k ostatním, k našim přátelům a kolegům. Některé kultury jsou o něco více vztahové než ostatní, ale i pro lidi, kteří si na vztazích s ostatními tolik nezakládají, mohou být konflikty dobré.

Během experimentů výzkumníci zjistili, že vztahový konflikt posiluje kreativitu u lidí orientovaných na vztahy. Motivuje je k tomu, aby se více snažili najít řešení. Pro ty druhé, více samostatné a nezávislé lidi, je zase přínosný procesní konflikt – spor o to, jak něco udělat, nebo jak rozdělit dostupné zdroje. U tohoto typu lidí stimuluje kreativitu právě tento typ konfliktu.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge