Když zakladatel musí jít

Zakladatelé firem většinou v určité fázi předávají svou ředitelskou odpovědnost vybranému zkušenému manažerovi. Jaké další role ale pak přebírají? Profesor Noam Wasserman z Harvard Business School se na tento moment v kariéře podnikatelů zaměřil ve zvláštní případové studii. Zakladatelé opouštějící pozici ředitele by podle něho měli dobře zvážit, jaké povinnosti je nadále čekají. Budoucího ředitele by měl vybírat velmi uvážlivě.

Případová studie se opírá o příběh Lewa Cirneho, zakladatele úspěšné softwarové společnosti Wily Technology. Jako ředitel úspěšné firmy dostal jednoho dne doporučení od svých poradců, aby přijal nižší místo technického ředitele a vzdal své nejvyšší pozice ve prospěch někoho, kdo dokáže firmu dovést ještě výše. Po úvodním šoku souhlasil, ale trval na tom, že se bude účastnit výběru nového ředitele a bude mít k dispozici právo veta, pokud nebude zcela spokojen. Po náročném výběrovém řízení usedl nakonec do ředitelského křesla zkušený manažer Dick Williams, který 22 let působil v IBM.

Profesor Wasserman využívá tuto studii při své výuce. Se studenty diskutuje o tom, jak se má Cirne zachovat. Klade například otázku, zda je lepší zůstat na nižším místě, nebo odejít, jaká jsou rizika jeho setrvání ve firmě či jak moc by se firma měla snažit zabránit mu v odchodu. Chce tím demonstrovat, jaký vliv mají úvodní rozhodnutí o řízení firmy na její budoucí úspěch.

Cirne mohl na svém ředitelském místě zůstat a udržet Wily Technology jako malou firmu. Nakonec se však rozhodl vybudovat z ní něco hodnotnějšího a sestoupil na post technického ředitele. Není už králem v království, které založil, stále však hraje důležitou roli a vidí výsledky své tvrdé práce.

-kk-

Zdroj: HBS Working Knowledge - kolekce nejnovějších manažerských trendů z Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje HBS Working Knowledge