Kam čert nemůže, nastrčí perfekcionistu

Na první pohled je perfekcionismus jako bezchybný výkon a jsou lidé, kteří pyšně prohlašují, že jsou perfekcionisté. Jenže snaha o dokonalost může mít i negativní důsledky. Ten, kdo se zaměřuje na dosažení perfektního výsledku, má tendenci být příliš kritický k sobě i ostatním, odkládat věci, vyvolávat stres, tupit efektivitu a negativně ovlivňovat morálku, jelikož jakékoli úsilí není nikdy dost dobré. Zdravější a produktivnější přístup je znamenitost, plnění nejvyšších standardů. Rozdíl mezi těmito dvěma přístupy se může zdát zpočátku nepatrný, ale výsledky jsou podstatné.
* Člověk zaměřený na perfektnost je kritický, utrápený, v časové tísni, není schopný nadhledu, je stresovaný, nejistý a zřídka vnímá splnění úkolu a osobní odměnu.
* Člověk zaměřený na znamenitost neustále roste a učí se, dobře odvedená práce mu přináší uspokojení, je flexibilní a adaptabilní, je spokojený díky schopnosti dokončit věci a pohnout se dál, je v menším stresu díky jasnému očekávání, má silný smysl pro smysluplné dokončení úkolu.

Jak se dá přejít od perfekcionismu ke znamenitosti? Nejprve prozkoumejte reálný stav věcí, nezoufejte a zeptejte se, co je ve skutečnosti v sázce. Objektivně zhodnoťte situaci a nahraďte své znepokojení prováděním úkolu. Identifikujte, co je opravdu důležité, nesnažte se o celkovou dokonalost. Klaďte si jasné požadavky. Identifikujte spouštěče perfekcionismu, které vás vedou k perfekcionistickému myšlení a chování. Uvažujte o koučovi, který by vám poskytl vnější pohled. Delegujte.
-ba-
Zdroj: Ivy Sea Online - portál americké poradenské společnosti Ivy Sea Inc.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Ivy Sea Online