Jsem klidný, jsem klidný, jsem klidný...

Každý člověk se někdy rozzlobí. Hněv je velmi silná emoce, s níž můžeme zacházet zdravě i nezdravě. Jen pokud své frustrace dokážeme správně řídit, však můžeme dosáhnout pozitivních změn.

- Uznejte to. Uvědomte si, že na rozzlobení není nic špatného. Pokud své rozčilení dokážete v co největším klidu připustit sami sobě i druhým, kterých se to týká, je to první krok k nalezení řešení.

- Vysvětlete si to. Vezměte si tužku a papír a sepište své pocity. Lépe si tak uvědomíte, co vás rozhněvalo a jaké kroky můžete podniknout.

- Pracujte s tělem. Uvědomte si reakce svého těla a kompenzujte svůj vztek určitou aktivitou, která vám pomůže uvolnit napětí. Může to být tanec, skákání přes švihadlo, kick box, běhání apod. Máte-li k tomu podmínky, někdy pomůže i křik, smích nebo pláč.

- Hledejte perspektivu. Udělejte si seznam věcí, za které jste vděční. Přemýšlení o tom, co jste v životě udělali dobře, posiluje pocit naplnění a snižuje stres.

- Svěřte se. Sdílení emocí s důvěryhodnými lidmi může být silnou katarzí. Neomlouvejte se za své emoce, nechte je plynout. Nezneužívejte toho však k útoku na druhé.

- Jednejte. Pokud váš hněv způsobuje tentýž agresor, rozvrhněte si kroky pro řešení této situace. Metodický, specifický plán vám poskytne větší kontrolu a pomůže zklidnit zuřivost.

- Sledujte to. Někdy i zdánlivě vyřešené věci mohou z hněvu udělat přílišnou citlivost, podrážděnost či nespavost. Vnímejte proto svůj vnitřní dialog mezi myšlenkami a pocity, který vás může varovat před budoucími konflikty.

-kk-

Zdroj: CNN.com - portál americké zpravodajské televize CNN
Zobrazit přehled článků ze zdroje CNN.com