Jak znovu najít nadšení pro práci

Marie Kondo, japonská guru v oblasti uklízení, má rady, které lze dobře využít pro jakýkoli pracovní život. Díky nim si opět uvědomíme, že můžeme zažívat radost i při plnění našich každodenních úkolů.

Ilustrační snímek

Začněte vděčností. Snažte se ji častěji vyjadřovat, aniž byste si při tom připadali zvláštně. Budete tak pozitivně motivovat ostatní a vy sami se stanete pozitivněji smýšlejícím člověkem.

Abychom byli více spokojeni, měli bychom si také určit, na co bychom se vlastně v práci chtěli zaměřit – a to ostatní upozadit.

Vyhodnoťte, co děláte a zaměřte se na to důležité

Často jsme měli jasnou představu o tom, co by mělo být naším přínosem ke společnému úsilí společnosti, pro kterou pracujeme. Po určité době však můžeme zapomenout, co vlastně naše motivace na začátku byla. Naše pozornost se postupně dostala někam jinam.

Pamatujete si, co byla vaše představa ohledně vašeho účelu, když jste začali pracovat na vaší současné pozici? Víte, co je tou nejpřínosnější částí vaší každodenní pracovní náplně? Možná se věci nějak vyvinuly a proměnily a vy dnes už prostě ani nemůžete být tak efektivní, jak jste bývali kdysi. Možná je čas reorganizovat váš tým nebo to, jak se věci dělají.

Zaměřte se na to, co jsou vaše nejlepší schopnosti a dovednosti. Jaká je vaše vize a co děláte, aby se naplnila? Klíčové je odstranit z vaší každodenní práce vše, co vám v tom nijak nenapomáhá. Zapřemýšlejte také o tom, na čem byste už neměli vy sami pracovat a kde naopak můžete ještě lépe využít vaše nejlepší dovednosti.

Jsou lidé ve vašem týmu ti nejvhodnější pro jejich roli?

Neměli byste se spoléhat jen na finanční motivaci, abyste své lidi namotivovali. Měli byste dělat více. Začněte s hodnocením sebe samotných i a hlavně s hodnocením vašeho týmu. Kdy naposledy jste zhodnotili to, jak každý jeden z nich přispívá k naplnění cílů, jak každý z nich pracuje? Měli byste to dělat pravidelně, abyste zjistili, kdo se nejvíc hodí pro které úkoly, radí nám web addicted2success.com.

Naplánujte si tedy setkání se členy svého týmu, abyste mohli probrat jejich pracovní náplň a úkoly, kterým se v současné době věnují. Je to dobré pro procvičení vašich komunikačních dovedností a zároveň si tak budete moci ujasnit, jaké změny jsou potřebné pro zefektivnění práce vašeho týmu.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success