Jak zlepšit svůj rozhodovací proces (2/2)

Ilustrační snímek

V prvním článku jste si mohli přečíst tipy, jak zhodnotit svou schopnost přijímat správná rozhodnutí ve chvílích, kdy jde o hodně. Bylo to hlavně o tom, zda získáváte dostatek informací od ostatních a také o tom, zda jsou role členů vašeho týmu stanoveny dostatečně jasně. Teď se podívejme na tipy, které vám podle webu management.about.com umožní přijímat lepší rozhodnutí. Koneckonců lidé kolem vás, jakkoli jsou dobří a schopní, vám nemusí být vždy schopni pomoci, protože jedna věc je něco umět a druhá věc je dokázat to předat dál. Pojďme se tedy naučit něco o rozhodování sami.

Nestanovujte si příliš úzký rámec

Stanovte si, o čem se potřebujete rozhodnout, ale rámec nenastavte příliš úzce. Například to nemusí být o tom, jestli si koupit, nebo nekoupit nové auto. Ve skutečnosti může být váš rozhodovací problém o tom, jaký dopravní prostředek byste si měli koupit, nebo jaká forma dopravy je pro vás ta nejlepší.

Stanovte si správná kritéria a ověřte si názor ostatních

Hodnocení jednotlivých alternativ je snazší, když máte správná kritéria. Někdy se budete muset zeptat na názor všech zúčastněných stran, abyste odhalili, která kritéria jsou ta nejdůležitější. To platí obzvláště tehdy, když vaše rozhodnutí bude mít dopad na ostatní. V takovém případě totiž potřebujete jejich souhlas a podporu.

Mějte jasno v tom, kdo má jakou roli

Každý musí vědět, jaká je jeho role v procesu rozhodování. Když v tom jasno není, může být složité dobrat se konečného rozhodnutí. A když musíte rozetnout nějaký velký, komplexní problém, jistě nechcete ochromit celý tým nebo dokonce celou organizaci. Včasné rozhodnutí by se tak zpozdilo. Abyste tomu předešli, určete kdo je:

- Ten, kdo dává doporučení a ten, kdo má přispět svými názory a komentáři.

- Ten, kdo musí konečné rozhodnutí odsouhlasit. Obvykle jsou to lidé, kteří mají moc a vliv.

- Ten, kdo nakonec rozhodnutí bude uskutečňovat. Tento člověk je často vynechán.

- Ten, kdo má autoritu k tomu, aby měl při rozhodování konečné slovo. Tato osoba, která má moc rozhodnout je nezbytná. Musí být ale právě jedna, ne více.

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management

Články v sérii

Aktuální

Jak zlepšit svůj rozhodovací proces (1/2)

Aktuální

Jak zlepšit svůj rozhodovací proces (2/2)