Jak zlepšit svůj hlas

Ilustrační snímek

Buďte si jisti tím, že je možné zlepšit kvalitu vašeho hlasu. Server presentationmagazine.com radí, na co by se měl zaměřit a co by měl dělat ten, kdo chce zlepšit ty nejvíce podstatné vlastnosti svého hlasového projevu. Není to složité ani nikterak časově náročné. Níže uvedené postupy mohou být využity jak pro zlepšování kvalit vašeho hlasu, tak pro rozehřátí a krátkou rozcvičku před vystoupením před lidmi.

Správně mluvit je velice důležité. Stejně tak je důležité vyvarovat se nepřátelských a rozmrzelých tónů, protože zabarvení hlasu do značné míry poukazuje na váš psychologický a emocionální stav.

Tón

Mnoho lidí si nijak nevšímá toho, jakým tónem mluví. Soustředí se pouze na to, aby mluvili dostatečně hlasitě a aby jejich výslovnost byla správná, jejich tón jim však uniká. Výsledkem je, že často mohou znít rozčileně, i když ve skutečnosti vůbec rozčileni nejsou. Publikum toto vnímá negativně. Proto se aspoň čas od času poslouchejte a věnujte pozornost i tomu, jakým tónem s lidmi obvykle hovoříte.

Hlasitost

Zkuste si přeříkat abecedu tlumeným a poté hlasitým hlasem. Když si dáte práci, budete posléze schopni lépe ovládat hlasitost svého hlasu během rozhovorů s druhými. Hlasitost má totiž obrovský dopad na to, jaký obrázek si o vás udělají vaši posluchači. Ať už mluvíte hlasitě nebo potichu, tento jediný parametr hlasového projevu hluboce ovlivňuje jejich názor na vás.

Důraz

Pro trénink stačí říct např. větu „Proč jste přišel pozdě na Vaši schůzku?“ s tím, že pokaždé zdůrazníte jinou její část. Tím jak měníte důraz ve větě, do značné míry měníte i její význam. V delší promluvě budete chtít klást důraz na klíčové koncepty. Důležité myšlenky si také zaslouží o trochu více důrazu.

Slovní vycpávky

Zkuste odhalit svá výplňová slova, protože jak každý ví, dovedou být pořádně otravná. Nejčastěji to bývají zvuky jako „eh“ nebo „mmm“. Když se tyto zvuky ozývají často, může být posluchač tak otráven, že klesne jeho míra pozornosti a soustředění.

Používáte dostatek kontrastu a emocí, abyste oživili svůj hlasový přednes? A co rychlost, jíž mluvíte? Využijte toho, že si můžete svůj hlas digitálně zaznamenat. Nahrávky poté důkladně poslouchejte. Snažte se, aby váš hlas zněl uvolněně. Experimentujte s hlasitostí, intenzitou a dramatičností. Vyhýbejte se mluvení s napjatými krčními svaly. Uvolněte je, protože jedině tak dosáhnete zvučného, příjemného tónu.

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine