Jak udržet zaměstnance ve vaší firmě

Ilustrační snímek

Nevybírejte nové zaměstnance pouze podle toho, jaké jsou jejich silné stránky. Věnujte pozornost i tomu, jak moc jsou kompatibilní s firemní kulturou vaší společnosti. Zaměstnance totiž můžete školit, ale změnit jejich osobnost, to se vám jen tak nepodaří, píše web Open Forum. Popřemýšlejte o tom, jaké klima ve vaší firmě panuje. Je atmosféra spíše pozitivní a přátelská, s vtípky? Nebo je spíše chladná, profesionální, s požadavkem excelentních výkonů? Rozhodnutí opustit zaměstnání je zřídkakdy výsledkem jediné situace. Za každou výpovědí je obvykle delší příběh. Proto když vyberete zaměstnance, který hladce zapadne už od začátku, je daleko méně pravděpodobné, že se s vámi nakonec rozloučí. A jaké jsou další tipy pro udržení zaměstnanců?

Vyšší plat se může vyplatit

Když už vaši zaměstnanci pomýšlejí na změnu zaměstnavatele, mělo by to být kvůli novým výzvám a ne kvůli nízkému platu. Zjistěte si obvyklý plat v daném odvětví a pak nabídněte o trochu více. Jeden dobře zaplacený, ale skvělý pracovník, je přeci jen mnohdy přínosnější než tři průměrní pracovníci s průměrným platem. Ti nejlepší zaměstnanci se starají o to, aby byli vaši zákazníci spokojení. Na jejich úsudek se můžete spolehnout. Díky nim nebudete tolik ve stresu, protože víte, že to zvládnou. Hledání náhrady za ty nejvýkonnější zaměstnance by mohl být zdlouhavý a nákladný úkol. Investování do toho, aby s vámi zůstali, tak může být daleko výhodnější.

Otevřená komunikace

Podmínky se mění a mění se i váš byznys. Možná že chcete změnit směřování vaší firmy nebo zavádět velké změny… Změny ale mohou být stresující a náročné. Aby s vámi vaši zaměstnanci zůstali i v turbulentních časech, za kterých se vaše firma mění a vyvíjí, musíte s nimi komunikovat naprosto otevřeně a upřímně. Informujte je o svých strategických rozhodnutích a o plánech do budoucna. Ptejte se, co vnímají jako možná rizika. Vzájemná důvěra vám přinese více upřímnosti a loajality.

-jk-

Zdroj: OPEN Forum - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
Zobrazit přehled článků ze zdroje OPEN Forum