Jak řídit mikromanažera

Nikdo nechce mít nadřízeného, který jej bude neustále kontrolovat a kromě toho, že to bude obtěžující, tím také znemožní jeho profesionální růst. To, že je váš šéf mikromanažer, však ještě neznamená konec světa. Je pouze třeba naučit se s tím správně pracovat. Jak na to radí článek ze série Best practices na serveru Harvard Business Review:

Nebojujte proti tomu

Pasivní ani agresivní boj proti mikromanažerským tendencím nadřízeného nemá smysl. Naopak je třeba uvažovat, co zapříčiňuje toto jeho chování. Je pod tlakem? Činí tak intuitivně? Podporuje takové chování celá firemní kultura? Odhalení příčin pomůže zvolit správné způsoby vašeho chování.

Zvyšujte důvěru
Nejčastější příčinou mikromanagementu je nedostatek důvěry. Proto je třeba vědomě a upřímně usilovat o to, abyste si získali důvěru svého šéfa prostřednictvím úspěchu v oblastech, které jej nejvíce zajímají. Hledejte věci, které nezvýší, ale naopak sníží stres vašeho nadřízeného.

Vsaďte na dohody předem

Před začátkem projektu se s nadřízeným dohodněte, jak bude do projektu zapojen. Sami připravte návrh postupů a vysvětlete, proč jej považujete za správný.

Udržujte šéfa v obraze

Myslete na to, že mikromanažery motivuje hlavně jejich úzkost. Předejděte proto jejich kontrolám tím, že je budete sami průběžně informovat o svém pokroku.

Dobře zvažte, kdy se ozvat

Neuvážené sdělení o tom, jak vám vadí kontrola nadřízeného, může věc ještě zhoršit. Přímou debatu na toto téma si schovejte na chvíli, kdy bude šéf otevřený pro vaši zpětnou vazbu. Může to být například pohovor u příležitosti hodnocení výkonnosti.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review