Hudbu, nebo raději ticho?

Ilustrační snímek

Je pouštění hudby při práci přínosné, nebo naopak? Tato otázka pravděpodobně napadla každého a každý si na ni na svém pracovišti také jinak odpovídá. Jedni tvrdí, že se jim díky hudbě lépe uvažuje, druzí ji vnímají jako rušivý prvek. Asi se všichni shodneme na tom, že záleží na povaze práce, druhu hudby a osobních preferencích jednotlivců. A co na to říká věda? Existuje velké množství studií, které se hudbou při práci zabývají. Na serveru Psychology Today shrnula jejich poznatky odbornice na produktivitu a snižování stresu Joanne Cantorová, emeritní profesorka University of Wisconsin-Madison.

1. Hudba pomáhá zvyšovat produktivitu při rutinních činnostech

Typickým příkladem jsou výrobní linky, na nichž zaměstnanci opakují stále tutéž činnost, a postupně tak upadá jejich pozornost. Nejvíce se osvědčila pozitivní hudba bez textu.

2. Hudba dodává motivaci před začátkem plnění úkolů náročných na uvažování a kreativitu

Takové úkoly dopadají lépe, když účastníci před začátkem poslouchají rychlejší hudbu beze slov nebo písně, které mají rádi.

3. Hudba pomáhá soustředit se na uvažování

Musí to však být tišší a pomalejší hudba bez větších rytmických a tónových výkyvů. Pak dosahujeme lepších výkonů a jsme v menším stresu, než když je v místnosti úplné ticho.

4. Populární hudba znemožňuje plnění složitějších úkolů

Typická populární hudba s textem ukrajuje naši pozornost při zpracovávání informací. Výsledky naší práce pak vypadají tak, jako bychom dělali více věcí najednou.

Joanne Cantorová tedy doporučuje:

  1. Při rutinních úkolech využijte optimistickou hudbu k posílení své energie a pozornosti.

  2. Před plněním úkolů náročných na uvažování a kreativitu využijte hudbu, která vás motivuje. Můžete si ji také pustit o přestávkách.

  3. Při plnění úkolů, které vyžadují zpracování hodně informací, využijte relaxační hudbu na pozadí.

  4. Při plnění složitých úkolů a řešení problémů si nepouštějte hudbu s textem. Můžete si ji pustit o přestávkách k posílení své energie.

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today