Google chce po zaměstnancích, aby se vrátili do kanceláře. Je to správně?

Zaměstnanci společnosti Google se vrací do kanceláří. Alespoň částečně. Nově jsou teď povinni fyzicky docházet na pracoviště tři dny v týdnu. Jaké jsou vyhlídky pracovníků kanceláří? A je hybridní model prosazovaný společností Google správný, když výzkumy ukazují, že produktivita pracovníků se během práce z domova nesnižuje?

Ilustrační snímek

Neudržitelnost tzv. hybridního modelu

Tzv. „hybridní model“, tedy kombinace práce z domova a fyzicky z kanceláře, je podle Laszlo Bocka, bývalého HR ředitele společnosti Google a nynějšího CEO společnosti Humu, v mnoha firmách neudržitelný. Podle něj se například konkrétně u Googlu jedná o pouhý začátek a jakýsi přechodný stav, který vydrží maximálně tři roky až pět let. Poté se bude po zaměstnancích opět chtít, aby ze sta procent docházeli do kanceláře.

A proč by měly firmy mít zájem na tom vracet se do původního prezenčního modelu? Podle Bocka je odpověď jednoduchá – pro řadu pracovníků na manažerských pozicích, kteří v kancelářích strávili 20 nebo 30 let, se jedná o familiární prostředí, se kterým jsou obeznámeni, ve kterém se umí pohybovat a ve kterém mohou efektivně monitorovat a řídit své podřízené.

Produktivita a home office

Přesvědčení managementu, že prezenční forma práce je ta nejefektivnější z hlediska produktivity firmy, ovšem odporuje zjištěním mnoha nedávných průzkumů, které se na toto téma zaměřily, především kvůli pandemii Covidu-19. Celková produktivita pracovníků se podle průzkumů během práce domova nesnížila. I když je podle Bocka pravda, že daní za to je, že u mnoha pracovníků došlo k rozostření hranice mezi soukromým a pracovním životem a udržení produktivity tak bylo často vykoupeno prací přesčas a prací o víkendech.

Jaký je ideální model?

Podle Bocka nabízí nejlepší řešení pro zaměstnance i firmy hybridní model 3+2. Tedy tři dny v kanceláři, dva dny práce z domova. Zajistí se tak adekvátní socializace zaměstnanců mezi sebou, ale zároveň se jim dostane i dostatečné flexibility a možnosti efektivně si uspořádat pracovní a soukromý život. Bock pak radí pracovníky nenutit k návratu do kanceláří násilím, ale spíše je pozitivně motivovat pomocí výhod pro prezenční pracovníky, jako občerstvení zdarma nebo koučování vyžadující fyzickou přítomnost zaměstnanců.

 

-mm-

Zdroj: Yahoo! Finance - finanční zpravodajství serveru Yahoo!
Zobrazit přehled článků ze zdroje Yahoo! Finance