Francouzský vědec: Generace Y neexistuje

Ilustrační snímek

Mezi dvěma posledními generacemi zaměstnanců neexistují žádné rozdíly v postojích. Tak zní výsledek studie profesora Jeana Pralonga z francouzské Rouen Business School, který se zabývá výzkumem moderní praxe řízení lidských zdrojů. Informoval o tom britský server HR Magazine. Pralong zaměřil svou studii na 400 zaměstnanců z podobného prostředí, avšak různého věku. Zjistil, že představitelé tzv. Generace X a Generace Y uvažují zcela stejně.

Generace X je demografický a sociálně-vědní pojem, který označuje lidi narozené v šedesátých až sedmdesátých letech 20. století – předchůdce tzv. Generace Y, jejíž představitelé se narodili v osmdesátých až devadesátých letech, a bývají charakterizováni jako vysoce technicky zdatní, zároveň však také cyničtí a sebestřední pracovníci.

Žádná Generace Y neexistuje

„Pro ekonomy je generace tvořena lidmi, kteří v práci čelí stejným podmínkám,“ vysvětluje Jean Pralong. „Moje studie ukázala, že mezi zaměstnanci ve věku 25 a 45 let nejsou žádné rozdíly. Znamená to, že z věděckého hlediska Generace Y neexistuje.“

Pralongova studie vychází z rozhovorů se třemi skupinami lidí – studenty magisterského studia z Generace Y, zaměstnanci z Generace Y v jejich prvním zaměstnání a zaměstnanci z Generace X. Publikoval ji odborný časopis Revue Internationale de Psychosociologie.

V rozhovoru pro francouzský portál FocusRH Pralong říká, že Generaci Y vymyslela Generace X jakožto výkřik o pomoc ve snaze dosáhnout nových pravidel hry chování a řízení.

-kk-

Zdroj: HR Magazine - britský magazín pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Magazine