Empatie v praxi: 3 tipy pro manažery

Empatie, tedy schopnost vcítit se do druhých, je jednou z klíčových vlastností úspěšného lídra. Dobrý manažer zároveň musí umět empatii i dávat najevo, a to v každodenních situacích a při běžné komunikaci se svými podřízenými. Zde jsou tři tipy, jak praktikovat a dávat najevo empatii vůči svým podřízeným.

Ilustrační snímek

Tyto tipy uveřejnil server TED Ideas.

Tip 1: Nezištně svým podřízeným pomáhejte

Jedním z nejlepších způsobů, jak ukázat, že jste schopni se vcítit do svých podřízených a vidět věci jejich očima, je pomáhat jim, když toho mají hodně. A úplně nejlepší je, když svým podřízeným občas vypomůžete zcela nezištně. Tedy ne kvůli tomu, že nestíhají a jsou v ohrožení výsledky týmu a tedy i vás, ale čistě kvůli tomu, že vidíte, že by se dotyčnému pracovníkovi pomoc hodila.

Tip 2: Dejte najevo, že jste si všimli, že se váš podřízený trápí

Pokud vidíte, že váš podřízený prochází těžkým obdobím, je ve stresu, trápí se nebo je očividně například nevyspalý, dejte mu diskrétně a v soukromí najevo, že jste si toho všimli, a nabídněte svoji pomoc. Řada manažerů se nechce nijak plést do osobních životů svých podřízených, ale pokud vidíte, že se váš podřízený trápí, a nabídnete mu pomoc, je jenom čistě na něm, kolik vám toho řekne a jestli bude o vaši pomoc stát.

Tip 3: Sdílejte něco ze svých osobních pocitů

Dobré mezilidské vztahy vždy musí být oboustranné. Empatii tak dáte skvěle najevo i tak, že budete v přiměřené míře něco sdílet i s jednotlivými vašimi podřízenými. Pokud například jeden z vašich pracovníků řeší určitý problém nebo prochází těžkým obdobím, svěřte se mu, že jste si kdysi procházeli něčím stejným, a nabídněte svůj názor nebo pomoc. Utužíte tak vzájemné vztahy a dáte najevo, že vnímáte, čím si členové vašeho týmu procházejí.

 

-mm-

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com