Dva hlavní problémy moderních kanceláří

Ilustrační snímek

V kanceláři máte místo celého dne k práci jen pár chvil. Zkuste se nad tím zamyslet a zjistíte: „Byl jsem v práci. Seděl jsem za stolem. Pracoval jsem u drahého počítače. Používal jsem příslušný software. Šel jsem na všechny porady. Vyřídil jsem konferenční hovory. Všechno jsem splnil. Ale vlastně jsem neudělal vůbec nic.“ Touto úvahou začíná TED talk s názvem Why work doesn't happen at work, s nímž na konferenci TEDxMidWest 2010 vystoupil podnikatel Jason Fried. Snaží se apelovat na všechny, které opravdu zajímá produktivita.

Jason Fried je spoluzakladatelem softwarové společnosti 37 signals, která vytváří webové nástroje pro zvyšování produktivity včetně populárního frameworku pro pohodlné a rychlé vytváření moderních webových aplikací s názvem Ruby on Rails. Je také spoluautorem knihy Rework, v níž popisuje nové způsoby, jak „dělat méně a vytvořit více“.

Za všechno mohou M&Ms

Manažeři a šéfové často tvrdí, že z práce vás nejvíc vyrušuje Facebook, Twitter, Youtube a podobné stránky. A dokonce to zašlo tak daleko, že v práci teď tyhle stránky zakazují,“ říká Fried, „Já hlavním úskalím práce v kanceláři přezdívám M&Ms – manažeři a mítingy.“ Na práci manažerů nahlíží tak, že „ve skutečnosti vlastně nepracují, pouze kontrolují, jestli pracují ostatní, a tím je ruší.“ Také mítingy nejsou práce. Pouze zbytečně nutí lidi, aby přerušili svoji práci a šli dělat něco úplně jiného. Jak tedy pracovat efektivněji?

Jason Fried navrhuje ve svém vystoupení na konferenci TEDxMidWest 2010 tři možnosti. První z nich je vyzkoušet „tiché čtvrtky“ jednou za měsíc dodržovat tiché čtvrteční odpoledne, kdy nikdo nebude mluvit. „Uvidíte, že se za tu dobu udělá obrovský kus práce, když nikdo nemluví.

Další dva tipy se týkají rušivé komunikace s kolegy a pořádání mítingů. Spolu s celým videem si je můžete poslechnout na http://www.ted.com/talks/jason_fried_why_work_doesn_t_happen_at_work.

-kk-

Zdroj: TED.com - nezisková organizace zaměřená na podporu „myšlenek hodných šíření“.
Zobrazit přehled článků ze zdroje TED.com