Dívat či nedívat - to je oč tu běží

Oční kontakt jedním z nejdůležitějších předpokladů úspěšného veřejného vystupování. Má však svá úskalí a je složité naučit se jej správně využívat. Dívat se na někoho je intimní a může i vadit, obecenstvo je ale přítomno proto, aby vidělo a slyšelo, co chcete říci a také bylo do vašeho projevu zahrnuto. Nedostatek očního kontaktu staví mezi vás a posluchače bariéru. Působíte pak nedůvěryhodně, nejistě a vaše řeč ztratí sílu.

- Rozhodně se dívejte. Možná vám někdo doporučil, abyste se raději dívali na zadní zeď místnosti. To je ale velká chyba. Bez očního kontaktu s posluchači nikdy nevybudujete vzájemné vztahy.

- Udělejte si přátele. Ještě před začátkem prezentace máte možnost seznámit se s příchozími. Pozdravte je, když vstupují a představte se. Můžete také krátce pohovořit, pokud k tomu bude prostor. Vybudujete si tím první vztahy a právě na tyto lidi se můžete začít dívat jako první. Budete se cítit příjemněji, protože už jste spolu mluvili.

- Rozdělte si místnost na více částí. Ujistěte se pak, že věnujete dostatek pozornosti a energie všem částem místnosti. Nepřehlížeje hlavně lidi vzadu.

- Vyhledávejte lidi s pozitivní odezvou. Všímejte si těch, kteří si vaši řeč užívají. Udržujte kontakt s těmi, kteří se usmívají nebo přikyvují. Získáte tak zpět sebedůvěru a energii, jíž vydáváte.

Pamatujte si, že prezentace není jednosměrná komunikace, ale dialog s posluchači.

-kk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How