Čtyři lekce z umění vyjednávat pro manažery

Manažerská pozice vyžaduje hodně vyjednávání. Manažer vyjednává s podřízenými, nadřízenými, kolegy i obchodními partnery. V tomto článku si proto představíme čtyři tipy pro manažery, jak vyjednávat.

Ilustrační snímek

Lekce č. 1: Nevnímejte vyjednávání jako souboj

Server LeadershipNow radí, že k vyjednávání byste neměli přistupovat jako ke konfrontaci. Tím se akorát obě strany zatvrdí a o to méně pravděpodobně najdou společnou řeč. Vnímejte vyjednávání jako možnost podívat se společně na všechna možná řešení a najít to nejlepší pro obě strany.

Lekce č. 2: Naučte se nacházet kompromisy

Z vyjednávání nikdy nevyjdete jako stoprocentní vítěz. To ani není jeho účelem. Účelem je najít schůdný kompromis. Mějte tedy otevřenou mysl, buďte flexibilní a pomozte sobě i druhé straně tím, že se budete snažit dosáhnout kompromisu.

Lekce č. 3: Aktivně druhé straně naslouchejte

Většina lidí jde na vyjednávání s jasnou představou toho, čeho chtějí dosáhnout, a této představy se tak neochvějně drží, že vlastně ani nejsou ochotni druhou stranu vůbec vyslechnout. To je ale chyba, protože z toho, co druhá strana říká, může třeba vyplynout, že se nabízí nějaké jednoduché a pro všechny výhodné řešení, které vás předtím ani nenapadlo. Nebuďte tedy neoblomní. Druhé straně naslouchejte a snažte se pochopit, o co jí vlastně v jádru jde.

Lekce č. 4: Jděte vždy až za hranici očividných a povrchních faktů

K nalezení toho nejlepšího řešení pro všechny zúčastněné je mnohdy nutné jít hluboko pod povrch. Až k jádru problému nebo k samotným základním prioritám a požadavkům obou stran. Neklouzejte tedy po povrchu. Jděte k samotnému jádru celé problematiky, zkuste se na celou věc podívat z perspektivy a hledejte dlouhodobá, udržitelná a všeobjímající řešení, které obě strany učiní šťastnými pokud možno na dlouhou dobu.

 

-mm-

Zdroj: Leadership Now - web věnovaný široké škále aspektů leadershipu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Leadership Now